Hem » Börsbotten bakom oss

Börsbotten bakom oss

Två månader efter börsbotten har svenskarna bytt fot. Nu är vi mest optimiser. Visst är långt ifrån alla är övertygade. Och fler tråk-nyheter kommer att höras, eftersom de goda ofta glöms bort. Sommaren blir därmed: Hetare börs med känslosvall.Gamla börsras och återhämtningar hjälper oss inte så mycket. Visst finns likheter, men denna gång var överraskningen så snabb och kraftig. Och det håller i sig. Vi kommer att få se bolag som balanserar på linan mellan blodbad och fest.

Blodbad får vi se, bland de som har för dåliga kassor, lite näthandel, smal affär eller kassa kundrelationer. Nu gäller detta inte så många bolag på börsen. Men några lär hålla god min in i det sista. För att sedan duka under.

Bara vi håller i sär olika vyer. Att restauranger på gatan går i kånken betyder inte att hela världens ekonomin är i gungning. Bara vår gatuvy. När turism, hotell och flygbolag smulas, må det vara tråkigt, men vi talar en underhållningsindustri. De är inte ryggraden i vår ekonomi.

Festen i ekonomin finns där samtidigt. Vi talar om bolag som driver omställning. De älskar nya tag. Vi ser dem inom mjukvara, tech, spel, strömmade böcker och filmer. De som har förtroende, kassor och kunder som strömmar till. De har fest och är i flera fall plus 30-50% i år.

Viktigast är ändå då signalerna från riktiga tung industrin, verkstad och framtidsinriktade bolag där jag hör att flera redan är 80-90% tillbaka. De är vår riktiga ryggrad. De inger förtroende.

Några gamla branscher som transport står och väger. Ska de nu lägga ned den fossila linjen för gott. Det rationella vore ju att sluta med diesel och bensin för att nu använda omstarten för att verkligen starta om… Liksom Amazon idag offentliggjorde sin stora satsning på transporter. Mitt i vindögat…

Kalla duscharna är inte heller slut. Den som tvingas förändras kan gå under. Den som vill förändras kan vinna hästlängder.

Vi kan bara påminna oss om att vi varit igenom världsrekord i börskrasch. Börsen föll några 26% på 18 dagar. Som mest ned 35% inom en månad. Aldrig har det gått så snabbt. För vi överreagerar. Alltid.

Även om många talar om V-prognoser kommer Corona-kraschen gör att skadorna slår lite konstigt och kan dyka upp lite hur som helst. Tål vi det. Så tål vi framtiden.

Några branscher får en kickstart. Andra får en segare återstart, och de som inte orkar hålla ut kan duka under både i augusti och oktober… En vd jag pratar med påpekar att just nu ser orderläget bra ut. Men om om några månader får vi se sanningen…

Utålighet blir ett nyckelord. De bolag som har kassor och medarbetare som härdar ut, kommer att klara sig. För deras mindre rustade konkurrenter kastar in handduken. Snart kan ett bolag när ättestupa segla upp som vinnare. Bara de härdar ut.

Vinnare blir de som har nära relationer till sina kunder, bra tjänster och service att bli ännu starkare. Att kräva längre betaltider är helt fel, svar på frågan. Var och en behöver bära sitt lass.

Så kan kraschen 2020 påminna om en snabbspolad lågkonjunktur. Under vanliga inbromsningar talar vi mer om att osäkerheten är utdragen. Det brukar slita mer. Denna gång är den snarare över-intensiv snabbkurs i sämre tider.

Därför kommer just utålighet att vara i fokus på ett nytt sätt. Det gäller även oss som privatpersoner. Ha lite extra kassa och ta gärna chansen att köpa på extrapris. Det gäller både vd:n som vill handla bolag eller ungdomar som letar ny t-tröja.

Överraskande dåliga nyheter kommer vi att få höra även närmaste månaderna. Bakslag och motgångar får gärna stort utrymmet debatten. Bolagen som hämtar sig och mår bra kommer inte få samma utrymme. Så fungerar världen med medier idag, när professionella och andra mer partiska personliga inlagor blandas i en smått kaotisk röra. Sortera eller blunda…

Själv läser jag nu mest senaste biografin över Selma Lagerlöf… Riktigt vass.

Hur följer du utvecklingen?/claes hemberg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *