Hem » 2023 dyrt. 2024 bättre.

2023 dyrt. 2024 bättre.

2023 blev historiskt smärtsamt dyrt för hushållen. Dyrast blev boräntan. Följt av energi, möbler och mat. 2024 får hushållen en liten revansch; med stöd av räntan och kronan. En grupp unga påverkas däremot fortsatt hårt av dyrare räntor.

Turbulensen senaste åren har givit oss en hög med dyra priser. Något vi fortfarande är mycket ovana vid. Vi hade ju så stabila priser under flera årtionden.

Redan ett år efter pandemin började priserna stiga. 2021 steg priserna 4%, eller tre gånger mer än vanligt. 2022 skenade priserna och räntan. Under 2023 ökade priserna igen.

Men det är nu 2023 som vi känner av de samlade prisökningarna allra mest. Räknar vi ihop priser senaste åren så är flera upp 25-30%. Det gäller mat, möbler, kläder, energi mm. Vi talar om tre månadslöner dyrare vardag.

Två av årens dyrare utgifter; boräntor och energi minskar något 2024.  Men de flesta dyrare priserna som mat, kläder och möbler lär länga i. Ja, de breda prisökningarna har ”fastnat i systemet” och kommer inte att sjunka undan. Utan vi får jobba ikapp priserna.

Tar år att jobba ikapp

I praktiken har den historiska prischocken givit oss en tung ryggsäck, som tar flera år att hämta igen. Räknar vi på det, så är  pressat vår köpkraft tio år tillbaka i tiden. För lönerna har inte hängt med upp. Utan vår köpkraft som beskriver plånbokens möjligheter är nu tillbaka till värdet 2013.

Samtidigt märks en ljusning. Fallet i köpkraft ser ut att ha bottnat. Men det är på en botten. Så vi har faktiskt stärkts lite grann senaste kvartalen. Men det är först nästa höst vi lär känna det gå riktigt när de dyra boräntorna börja sjunka. Så kanske vi är tillbaka till 2016 års köpkraft…

Lägg till att återhämtningen tar tid. Räkna med flera år. Kanske sju eller tio. För det är inte priserna som sjunker undan, utan det är lönerna och hårt arbete som gör att varje hushåll kan arbetet sig i kapp.

Särskilt unga är påverkade av dyra boräntor. Å andra sidan är unga de som också kan vänta sig störst lönelyft och därför enklare kan jobba i kapp. De kanske kan återvinna sin köpkraft på bara fyra år.

2024 vänder motvinden. Nu väntas mer medvind.

/CLAES HEMBERG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *