Hem » 10-talets börs igen

10-talets börs igen

Årets starka börsuppgång väcker lätt glad optimism. Men vi missar lätt den långa trenden. Våra aktier lever på en räntebörs. I brist på alternativ så är börsen väldigt jämn. Gropar repareras snabbt. Rådet blir; blicka fler år bort.

Sent på under året har vi sett tre knutar lösas. Nu ser det ut som bara en kort lågkonjunktur nästa år, handelsbråket USA-Kina löses och Brexit under mer städade former. Lägg till att räntorna förblir låga. Detta bäddar det för ett bra lugnt 2020? Nja, bra kan det bli. Men inte frid och fröjd.

Det är så lätt att hylla 2019 som en börsraket. Men det är mest ett mätfel. Börsen råkade studsa 1 januari, efter två år med sidobörs och en höst med en rejäl press från de tre faktorerna: konjunktur, tullar och Brexit. Titta istället över tio får, då har börsen givit i snitt 9% per år.

Nu innebär det inte lugn och ro. Visserligen tycks oron för end djupare lågkonjunktur nu vara borta. Men vi hittar alltid nya kortsiktiga oroshärdar att diskutera. Nya orosmoln kan stavas kinesiska sjön, klimatkriser, demonstrationer, recession, presidentval, bilindustrin…

För vi förknippar gärna ekonomi med förutsägbarhet. Men när vår ekonomi är i hopkopplad med hela världen finns alltid några oro som stökar och överraskar. Därför är kvalitetsaktier och skygglappar kanske bästa aktierådet av alla.

Och fäst blicken gärna fem-tio år bort. En bild till stor del lutar sig på de stora pengarna, som pensionspengar. För när räntan är noll så flyttar storkapitalet mer pengar från räntor in på börsen. Och pengarna behövs i de stora skiftena: till grön el, techvärlden och el i transportindustrin och samhällsfrågor som utbildning och forskning…

Nya ECB-chefen Christine Lagarde hjälper till, när hon talar nu om ”tydligare mål”. Istället för att släppa målet om prisökningar, så binder hon räntan närmare den. Det bäddar för lägre ränta ännu fler år framöver. 5-10 år. Och därmed en fortsatt räntebörs – med stötdämpare i nederkant och fortsatta stora långsiktiga investeringar i stora samhällsfrågor, som vi så väl behöver.

Vilka aktier väljer jag då? Inga snabba aktier utan långsiktiga trender. Du känner antagligen igen fler av dem. Och lägg märke till att verksamheterna och börskurserna inte alltid hänger ihop. Därför är skygglappar så bra att ha. Den enda mer konjunkturkänsliga Thule fick en paus. Nu när lågkonjunkturen tycks bli kort så får Thule var vara med igen. Men tillfällig konjunkturoro kan alltid komma tillbaka. Så lång sikt måste vara ristat i datorskärmen. Här de större innehaven idag:

Allgon – radiotech – växer med energins jakt på effektiviseringar.
Storytel – lyssnarböcker – växer stabilt på fler marknader.
Enea – mjukvara till 5G – kommande årtiondet stora skifte.
Tomra – återvinning – som blir allt mer reglerat.
Ericsson – husleverantör till 5G-världen.
Veoneer – självkörande teknik till fordonsindustrin.
Thule – fritidsartiklar när vi lägger allt mer tid på upplevelser.

Vad väntar du dig av 2020?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *