Hem » Redo för ränte-sväng

Redo för ränte-sväng

Det är inte lätt att vara Riksbank. De styr vår tids stora mått, genom att kika ett år bakåt i backspegeln. Sedan fattar de beslut som får effekt om tidigast ett år. Tänk att styra en oljetanker med 2 års glapp i ratten… Det säger något om det tålamod vi behöver.

Riksbanken håller god min och menar att räntan ska vara hög flera år framöver.  Alla andra på marknaden talar däremot om ett stundande räntefall. Men det blir ett räntefall i slow motion. 2% når vi först om två år.  Diskuterade  vi  på Tv4.

Centralbank är vårt tids jätte-tanker. Att de styr efter gamla siffror är ett problem. Att effekten av deras beslut dröjer 12-18 månader gör det inte bättre. Vad har vi för val? Att gissa framtiden. Ja, det gör vi redan.

Marknaden har alltid rätt

Under tiden finns som tur är andra spejare ute och spår, gissar och tolkar. Vår tids ränteprofeter. Ja, vi vet inte när och hur räntan byter riktning. Det är spådomar som just nu pekar mot att USA sänker räntan i april, Europa i maj och Sverige i juni.

Under tiden håller chefen på centralbankerna god min. För så fort de talar om sänkning så börja pengakranarna öppnas igen, än mer de redan börjat läcka. Pengakranarna riskerar sedan att sätta fart på prisökningarna återigen. Och det vill ingen.

Senaste vi hade hög inflation på 70-talet kom en andra våg av prisökningar 5-6 år efter den första vågen. Då var det oljepriset som spökade. Nu kan en andra våg får fart på grund av  nya högre löner.

Andra vågen oroar

Britterna får just nu över 6% i löneökningar. Tyska byggfack talar om 20% löneökningar…

I Sverige talar vi om 4% löneökningar i år. Det är dubbelt bättre än prisökningar som lär stanna kring 2%.

Visst hämtar sig svenskarnas köpkraft i år. Men det är ett väldigt lågt tempo på återhämtningen. Så just den siffran borde inte eskalera en andra våg. Men att tala om oron kan vara en dämpande medicin i sig.

Boräntorna gynnar oss

Bonusen för alla svenskar blir de sjunkande boräntorna. När de sjunker närmast åren. På samma sätt som vi straffats av dyra räntor senaste åren så gynnas svenskarna närmaste åren.

Men räntefallet går långsamt. Räkna med att styrräntan faller från 4 till 3% under året. Då har du en boränta på i snitt 4,5% om ett år. Det är ned från dagens 5,5%. Det är inte billigt. Men det är bättre. Så tassar vi vidare ned för räntebacken. Hoppas vi. Men räkna inte med det. Vi talar ju om gissningar.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *