De räntetunga svenskarna behöver akut hjälp av lägre ränta. Annars får svensk ekonomi svårt att starta om. Här är Konjunkturinstitutet (KI) tydliga i sin senaste rapport och pekar på behovet av en ränta på 1,5 % till sommaren.
Svenska hushåll är hårt tärda av höga priser. Köpkraften är tillbaka på 2018 års nivå, trots att det i kalendern står 2025. Riksbanken bär här mycket av ansvaret.
De höga boräntorna har tömt många av hushållens kassor. Nu är räntan på väg ned – och den måste ned ytterligare nära en hel procentenhet, menar vår stora prognosmakare, Konjunkturinstitutet,i sin senaste rapport.
24 procent dyrare
De senaste årens samlade inflation på 24 procent syns alltför väl i svenskarnas konsumtion. De avvaktar, sparar och, rent ut sagt, undviker utgifter.
Särskilt dyrt har det blivit för de med minst i plånboken. De lägger en betydligt större del av sin ekonomi på mat, som blivit en ovanligt dyr utgift de senaste åren.
Stora grupper, som hyresgäster, har också fortsatt tuffa utgifter framför sig. Vi talar om 5 procent högre hyror i genomsnitt det kommande året.
Räntan bottnar i juni
Konjunkturinstitutet menar att räntan når 1,5 % i juni och stannar där till år 2027. Det skulle ge en boränta på strax under 3 %. Det är fortfarande betydligt högre än boräntan på omkring 1,5 % som många svenskar vande sig vid under lågränteåren.
Nu är dessutom priserna dyrare. Fördelen är att lönerna fortsätter att stiga. Men de med lägst inkomster kommer att behöva många år för att återfå sin tidigare köpkraft. Högre hyror och dyr mat sinkar deras ekonomi under lång tid framöver, för så många som var tredje svensk.
Räntor når inte alla
Även om sänkta räntor hjälper snittsvensken är det långt ifrån alla som gynnas. Många hoppas istället på stabila priser som stannar ungefär på dagens nivå – samtidigt som lönerna fortsätter att öka.
Med andra ord är Sveriges inflationskrisen långt ifrån över för tre miljoner svenskar. Det kommer att ta många år att reparera.
/Claes Hemberg
Hej Claes,
Tack för din artikel. Den belyser viktiga ekonomiska utmaningar.
Hushållens ekonomi är ansträngd. Energibolag och banker rekordvinster. Det tyder på att de höjda priserna inte beror på att hushållen har för mycket pengar. Staten hämtar in skatt på de höjda priserna.
Våra företag behöver kunder med pengar på fickan. Med tanke på hushållens höga skulder och minskade köpkraft, vad anser du att staten kan göra för att förbättra situationen, förutom att sänka räntan? Vilket ansvar har vår regering?
Med vänliga hälsningar,
Claes
Claes 2, det är som att hushållens bistra ekonomi inte når fram till politikerna. I deras elfenbenstorn hörs inte folket. De lever i Täby… men hör inte folket i Tranås och Trelleborg… Ska plita något på det.
Och vinsterna som du talar om beror inte på efterfrågan,… utan monopol. Så är det. Ett förhållande som kostar staten pengar. Så är det. En stabilitet som är värd att betala för resonerar de. Vilket tål att diskutera.
/claes