Örstad, Vattenfall, BP och Shell bromsar sina satsningar på vindkraft. Det är illavarslande eller bara en paus? Vindkraften ska ju bli vår främsta energikälla. Svaret är inte mindre vindkraft, utan fler så kallade servicetjänster, som växer i god fart just nu.
Vindkraften har en svår affär i dagsläget. Det handlar inte om prisnivån utan om de stora svängningarna i priserna.
När det blåser mycket blir det ofta överkapacitet i näten. Då svarar priserna med att falla kraftigt. Ofta faller de till och med till minuspriser. Där står då vindbolagen med mycket energi till usla priser, skriver FT.
Marknaden fixar vinden
En ny marknad med olika så kallade stödtjänster växer fram. Som överbryggar dessa glapp. Den växer däremot hittills långsammare än vindkraften. Därför kan vindkraften ta en liten paus för att låta stödtjänsterna växa ikapp.
Stödbolagen kan både producera el, handla el, sälja el och lagra el. Servicen märks redan från både elbolag, vindkraften själva, specialiserade mjukvarubolag och även renodlade batteriparker. Redan talas om 70-talet batteriparker i Sverige. Vi behöver mer skriver Svenska Kraftnät.
Dessutom pågår en bred utbyggnad av våra elnät för att just öka möjligheterna att sprida elen över vidare områden. I början var det ingen svårighet att rymma mycket vind i näten, men idag, när volymerna ofta är större än kärnkraften, märks vindpustarna över hela landet.
Vinden utmanar vinden
Förra året hade Sverige 700 timmar med minuspriser. Var åttonde timme gav 2024 noll eller minuspris. Och vinden går knappast att planera. Vi vet att det blåser ofta i fem dygn för att sedan vara lugnare.
Men de utsikterna räcker inte för att undvika minuspriser. Och ännu fler minuspriser kan vi räkna med.
Dagsläget har blivit en vindkraftens egen paradox. Det hela handlar om mängden vindkraft i våra nät. De styr elpriset mer än mycket annat – som att vinden jagar sin egen svans.
När det äntligen blåser mycket får de besvärliga minuspriser. Och när vinden mojnar stiger priserna lika naturligt, för snart blir det då brist på el.
Spara vinden i batterier
Svaret är att lagra elen när den är billig att producera för att sedan portionera ut den när priset faller. Några bolag sparar här i batterier, andra i vätgas och vissa i vattenreservoarer. Det går också att ordna med mjukvara som styr elen dit priset hela tiden är lite högre.
Dessutom finns en växande handel där kontrakt om el säljs före och under tiden som vinden produceras. Det ger också vindkraftsbolagen möjlighet att gå plus.
Mer om. batteriparker elpriser. elnät. batterier
Vad säger du om vindkraften?/Claes Hemberg