Planen för landets nya kärnkraft bli tydlig redan i mars-april, säger personer inom Vattenfall och hos tänkbara leverantörer skriver jag i AFV. I omvärlden råder däremot missförstånd och tvekan kring tågordningen.
Häromdagen ryktades det om att inget beslut om svensk kärnkraft skulle komma före 2029. SvD publicerade nyheten. Rubriken överraskade hela svenska energibranschen. Är vi redan så mycket försenade förvånades bolag, experter och sakkunniga.
Samtidigt märks ett ökat tryck från omvärlden i internationella energiorganet IEA färska rapport.
Om det svenska startskottet kommer först 2029 skulle den nya kärnkraften kunna dröja till 2044, tänkte genast en rad experter som räknar med att det i snitt tar just 14 år att bygga en ny reaktor. Inifrån Vattenfall hörs däremot en annan agenda.
Process i full gång
Men här finns ett stort missförstånd, kring Vattenfalls uttryckssätt medger personer i bolaget.
Vattenfalls process är i full gång. Vattenfall har bara börjat processen i omvända änden, än vad många i omvärlden uppfattat och förväntat sig. Det är ett gap mellan interna diskussioner och omvärlden, om vi så vill.
Röster nära processen är inte förvånande. Det finns de inom Vattenfall som är direkt emot satsningen. Det skiner igenom i otydlig kommunikation, menar interna kritiker.
Vattenfall börjar med teknikval
Den stora skillnaden är att ”beslutet” kommer sist i processen. Först undersöker Vattenfall olika alternativ. Både i fråga om teknik och leverantörer. Staten ska även sätta ned foten i riskdelningen och finansieringen.
Fördelen med denna tågordning i processen är att Vattenfall behåller korten nära kroppen. Nackdelen är att omvärlden kan ha svårt att hänga med i turerna. Men det pågår inget bluffstopp. Däremot en påtaglig poker.
Tågordningen är hur som helst som följer:
- Beslut om teknikval – 2025
- Inbjudan till att lämna offert. – 2025
- Val aktör/aktörer – 2026
- Riskdelningen – 2028
- Finansiering – 2028
- Förhandling – 2028
- Beslutet – 2029
- Byggstart – 2029
Redan de närmaste månaderna får vi höra första steget: Teknikvalet. Sedan kommer processen med leverantörer. Tempot kommer sedan rulla på i hög fart fram till 2029. Emellan punkterna ovan finns naturligtvis delsteg.
År 2029 sker beslut och startskott samtidigt. Sedan väntas bygget vara klart på bara fem år.
Snabbare än Kina?
Det blir i så fall snabbare än kinesiska kärnkraften som nu rullas ut i högt tempo. Nej, det beror på hur vi räknar. Från första politikerlöftet 2023 går det ändå att räkna färdig reaktor till 13 år. Det är nära västs snitt senaste årtiondet.
Det höga tempot de sista fem åren kan förvåna. Men det är en väsentlig del av erfarenheterna från senaste årtiondena av övertrasserade byggen. Högt tempo ger större kontroll och lägre prislapp, säger experterna.
Prislappen, tempot, misstag, justeringar och omgörningar lär vi få följa allt eftersom. En av aktörerna som vill lämna offert talar om 0 procent anpassning. Just för att minska utrymmet för förseningar. Vi får väl se.
Mer om kärnkraft
Vad säger du om kärnkraften? /claes hemberg