Hem » Inflation vi blundar för

Inflation vi blundar för

En inflation blundar vi gärna inför. Den dyraste av dem alla. Bopriserna. För att vi ser oss lite grann som vinnare i den. Men vad har vi vunnit? Större bolån. Och vägs ände.

Inflationen har de senaste åren märkts mest överallt: el, mat, kläder, möbler, hotell… Men den inflation som verkligen förändrat vår vardag de senaste årtiondena stavas bopriserna.

Nu är bopriserna upp igen senaste månaderna. För några politiker diskuterar lättade bolånekrav. Så lättlockade är boköpare. Men med låg köpkraft, höga räntor kan inte priserna stig mer, skriver jag i en krönika.

Trots att hushållen håller hårt i plånboken när det gäller mat, kläder och möbler… i väntan på bättre konjunktur. Nej, något stämmer inte. Vi har inte lön nog att höja bopriserna igen.

Räntan stör ekonomin

Fram till mitten av 90-talet hade de rört sig nära noll under många årtionden.

Sedan fick vi lägre räntor. Boräntan föll från 14 % till 1 %. Inte konstigt att bopriserna steg. Under 30 långa år har bopriserna stigit historiska 800 procent, i exempelvis Stockholm.

Noll i ränta lär vi inte få igen. Istället lär räntorna ligga kring 1-4%. Det är långt dyrare än vi är vana vid. Vilket naturligtvis kommer att synas i bopriserna.

Bopriserna är chimär

Att inte svenska folket klagat över bopris-inflationen, är bra konstigt. För vi har kunnat bolåna hela vägen. Tvärtom upplever sig många som rika. Men det är pengar fast i tegel och murbruk…

Någonstans behöver vi bo. Och nu har unga svårt att hitta bostad, så då belånar äldre sina villor för att ge unga en startpeng. Karusellen är igång.

Mer om              inflation               köpkraft                     bopriser

/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Claes Nord säger:

    Tack för en skarp analys, Claes! Det är intressant hur vi talar mycket om kortsiktig inflation på mat och energi, men blundar för den kanske mest destruktiva inflationen – bostadsinflationen. Här känns det som att Riksbanken är betydligt mer engagerad i räntorna än i den verkliga skuldproblematiken.

    Vi har under decennier vant oss vid att låna långt över vad lönen egentligen tillåter, och bankerna har knappast något intresse av att vi blir skuldfria. Tvärtom, hela systemet verkar riggat för att hålla oss fast i lån, där bostaden blir mer av en finansiell produkt än en trygghet.

    Men det måste väl finnas sätt att vända utvecklingen? Vilka lösningar ser du för att skapa en mer hållbar och rättvis bostadsmarknad framöver?

    • Claes Hemberg säger:

      Claes, alla former av gamla regler behöver förstås uppdateras. Eftersom världen förändras. Hyresrättsregleringen är en bov. Skatter för sålda bostäder. Enklare byggregler… ja listan kan bli lång. Det viktiga är ändå att politikerna duckar frågan. Hellre skjuter in sig på bolånetak. Pinsamt kortsiktigt istället för att verkligen ta tag i byken. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *