
Svenskarnas skeptiska inställning till konsumtion föddes under pandemin. Då kunde vi ju inte gå till affären som vanligt. Efter viruset bromsades vi istället av dyr inflation, elpriser och stigande räntor.
Äntligen har dessa tre ok börjat lätta. Men konsumenterna fortsätter att tveka. Vi behöver lära om. Vi såg det krisen 02 och 12. Det tar några år att ställa om. Och nu efter 29 månader borde konsumenterna närma oss ”köpknappen”.
Lättare nu
Senaste åren priser tar lite extra mod att ta oss över. Den bittra erfarenheten av historiskt dyr inflation om 28% på bara fem år gör oss fortsatt extra försiktiga. Priserna vi har i minnet stämmer fortfarande inte med de i butiken. Först när vi börjar glömma gamla priser lär också plånböckerna öppnas mer markant.
Under tiden har konsumenterna under senaste åren byggt upp ett behov av nya kläder, soffa och nya skor. Slitet behöver förnyas.
Lovande hösten 2024
Hösten 2024 såg vi också ett större köpintresse från svenskarna. Efter att ha bromsat sina köp i 29 månader ser det lovande ut.
Samtidigt får vi också räkna med bakslag. Det märks oro för ny inflation, geopolitik och arbetslöshet. Häromdagen kom siffror om arbetslöshet på nära 9 %. Ja, vi har sett ovanligt många konkurser och hög arbetslöshet senaste tiden. Och inte oväntat så tvekar konsumenterna igen.
Köpen på gång
Konsumentens återkomst är samtidigt allt tydligare. Vi tar sats med lägre boräntor, högre löner och mer stabila priser. Historiska löneökningar väntas i april.
Dessutom kan Riksbanken sänka räntan ännu mer om nu inflationen biter sig kvar. Eller att hushållen avvaktar. För att svensk ekonomi ska repa sig behövs ju aktiva hushåll.
Återkomsten är hackig
Samtidigt är långt ifrån alla hushåll redo att återkomma till köpsidan. Vi har visserligen sett mer konsumtion av hotell, restaurang och resor. Men det är långt ifrån hela samhället som agerar där. Stora grupper avvaktar. Trängda av dyr mat, el och vardagsköp som slukar en stor del av rörelsefriheten.
Breda grupper av konsumenter visar därför fortsatt tydlig tvekan. Vi undviker fortsatt dyr mat, ny soffa, nya kläder och skor. Här är köpen fortsatt på låga nivåer.
Samma beteende märks i övriga Europa. Konsumenterna är sargade. De behöver mer lön, stöd och självförtroende för att komma tillbaka till köpladorna. Nu har vi fått lite högre löner, men de är långt ifrån tillräckliga för att fylla igen gapet.
På den positiva sidan märks att hushållens förväntningar är höga. De är tillbaka på normala nivåer. Men förmågan är desto mer försiktig.
Merom. löner räntor inflation. elpriser
När kommer konsumenten tillbaka, säger du? /claes hemberg