Från årsskiftet mäts all vår el varje kvart. Svenska hushåll kan här hitta både fördelar och krokben. Långt ifrån alla kommer att betala per kvart. Här har elbolagen en hel del att förklara.
Redan 1 januari ska alla hushåll kunna följa sin elförbrukning varje kvart. Istället för dagens tim-mätning. Elhandlare är redan där.
Tanken är att ge hushåll och företag bättre möjlighet att styra elkonsumtionen mer exakt. Allt för att få ett bättre grepp om sin användning och få ned sitt pris. Hur mycket ett hushåll kan spara på kvarts-avtal återstår att se. Fortfarande är det fåtalet hushåll som har timavtal – vilka är de som först får kvartsavtal.
Det gamla måttet kilowattimme kWh får konkurrens av kilowattkvart kWkv. Men vi lär fortsätta prata om ”timmar” även om vi betalar ”per kvart”. Kilowatt-timmar är som meter och kg mått som är vana vid.
Nyheten kan bli lönsam, för de som hanterar den. Priser varje kvart eller 96 priser per dygn, säger sig självt att detta är ingenting vi människor manuellt ska styra eller sköta, utan här krävs appar och program. Något som fortfarande ofta saknas hos hushåll och elbolag.
Kvartsavtal först i mars
Att skaffa ett nytt avtal, ett kvartsavtal, går inte heller redan första januari. Branschen talar om att de ska provmäta kvarts-elen några månader. Tidigast i mars kan vi vänta oss de första elbolagen som erbjuder kvartsavtal till vanliga hushåll.
Från 11 juni handlas all el i hela Sverige per kvart. Om och när det når varje konsument är fortfarande osäkert..
Alla bolag kommer inte heller erbjuda kvartsavtal. Endast de fem största elbolagen, de med fler än 200 000 kunder, har krav på kvartsmätning. Sedan lär många fler införa kvartsmätningen, som en god service. Även de elbranschens mjukvarubolag lär hänga på. Bolag som Bright, Flower, Greenly och Solar.
Vilka hushåll som kan dra fördel av kvarts-elen återstår att se.
1/10 får kvartsavtal
För det första har endast de 1 av 10 hushåll idag har timavtal. Det är dessa som i första hand kommer kommer att flyttas över till kvarts-avtal här under våren.
Redan idag är däremot timavtal en svår nöt för många konsumenter. Två av tre hushåll misslyckas med sitt timavtal. De betalar inte mindre än de med rörligt avtal. Det visar en studie från Energiinspektionen 2022. Timavtal är oftast mest en björntjänst. Här lär inte nya kvarts-avtal göra saken bättre.
Saknar stöd
För att dra fördel kvartsmätning behöver sannolikt många konsumenter långt mer konkret stöd och vägledning. De behöver appar och programvara som stödjer dem i vardagen. Så att individen får automatiskt stöd i sin elanvändning.
Här har många energibolag idag inte tillräckligt med stöd och verktyg. De flesta bolag hävdar att de har olika stödfunktioner. Men tittar vi närmare så är det bara 1 av 5 har appar. Men om hushållen begriper att använda dem är något helt annat. Å andra sidan finns oberoende el-appar. Det låter bra, men om och hur de kan samverka i praktiken med olika elbolag återstår att se.
Proffs vinnare
Under tiden lär det vara elhandlare och elproducenter som blir de första vinnarna på kvartspriserna. Eftersom de just har kunskap och programvara att följa priserna.
Tanken med kvarts-mätning är också att öppna för användning av mer ojämna energiformer som exempelvis vind-, solkraft och batteriparker.
Eftersom exempelvis vinden blåser mer ojämnt än varje jämn timme, kan de få bättre betalt med mer exakta priser. Samma sak med batteriparker som stödjer elsystemet. Kan de justera för varje timme så underlättar det affären.
Vad säger du om kvarts-elen? /Claes Hemberg