Hem » Elbrist bromsar Afrika

Elbrist bromsar Afrika

Få människor lider idag av matbrist. Men nära 1 miljard människor lider av energibrist. Söder om Sahara har idag endast 4 av 10 tillgång till el, något som håller tillbaka den ekonomiska utvecklingen. Men börserna kan ändå gå riktigt bra, motsägelsefullt nog.

Utbildning, hälsa och fred vet vi gynnar ekonomin. Vi har däremot närmast glömt bort det självklara – vårt stora behov av billig och tillförlitlig energi. Det räcker ju med att en propp går, en el-lampa slocknar eller hemska tanke att wifi:t slutar fungerar så får många av oss lite panik.

Elektricitet är vår självklara hjälpreda i vardagen. För att slippa bära hem ved till spisen och slippa skicka brev med bud över halva landet…

Men en del av världen är särskilt drabbad av energibrist och än mer påtagligt elbrist. Senaste 30 åren har tillgången till el dubblats söder om Sahara. Kring 1990 så hade endast 2 av 10 tillgång till el, mot 4 idag, skriver Economist. Med andra ord går utvecklingen framåt, men enormt långsamt. Över 500 miljoner människor södra om Sahara har idag inte tillgång till el.

För att bygga ut elnät tar tid, ekonomi, lån och politiker som är långsiktiga. Här har en rad länder söder om Sahara haft återkommande utmaningar.

Resultatet är att de 40-talet länderna idag konsumerar mindre el än Sydkorea. Över 1 miljard människor lider av elbrist.

Bristen på el behöver nu inte bromsa våra Afrikafonder. För här talar vi om spjutspetsen inom ekonomierna. Men bristen på el påverkar hela kontinentens utveckling. Med befolkningen som ska växa ytterligare 1 miljard närmaste årtiondens så finns det en enorm efterfrågan.

Eftersom elnät är så hemskt dyra måste här till nya tankar och grepp. Ny teknik som solenergi och lokalt producerad el är här ett givet svar på frågan. Men återigen krävs pengar för att köpa, bygga och serva.

Svaret kommer ändå vara solenergi. För vad vi sett senaste tio åren är massiva prissänkningar. Kinesisk kapacitet har pressat priserna något enormt. Så snart kan även en vanlig bonde i Uganda välja solenergi. Åtminstone har hen aldrig varit närmare det valet.

Tillgång till energi skulle så till slut kunna lägga grunden till utbildning och jobb. Solenergi och över huvudtaget billig energi kan därmed vara startskottet för mer folklig och global energi. Det blir en demokratifråga att verkligen hoppas på.

Utvecklingen mot billig energi kommer också hjälpa en rad länder mot större samhällelig stabilitet. Har fler tillgång till energi, kommer mobiltelefoner, nyheter, kunskaper och erfarenheter att spridas ännu bättre. Riktigt spännande kort sagt.

När detta syns i bolag börser och i vanligt folks plånböcker är en helt annan fråga. Det kan gå mycket fortare. Ekonomierna söder om Sahara är inte lika ofta börsnoterade. Lägg till att bolagen är redan i full gång, men då de med fokus på tvättmaskiner, media, öl och bygga hus. Naturligtvis blir det ännu häftigare fart i ekonomin när fler också har tillgång till den. Ja, frågan lär jag få komma tillbaka till.

Vilken erfarenheter har du av Afrikas över 50 olika ekonomier?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *