Lönerna stiger nu snabbare än priserna. Om vi nu blundar för bostadsräntorna. Visar siffror från november. Återtåget till vår forna starka köpkraft tar däremot tid.
Lönerna stiger nu 4,3% mot priserna 3,6% (Medlingsinstitutet). Det ger plus 0,7% i köpkraft. Om vi inte räknar in bostadsräntorna. Då blir bilden dessvärre återigen en köpkraft på -1,5%. Så stor effekt har de höga boräntorna som väntas bita sig kvar många kvartal. Ja, bara för att de börja putsa på räntan i höst, så blir det ingen bred medvind…
Nu var detta novembersiffror. Sedan dess är inflationen i december ned till 2,3%. Men boräntorna är kvar på hög nivå. Det borde gör att vi närmar oss nollan, även med bostadspriserna. Med det sagt så är vi på köp-botten, plus minus någon månad. Lite beroende på hur vi räknar.
Återhämtningen tar däremot tid. För även vi just nu kan gå plus igen väntar en ökenvandring. För vi hämtar bara igen någon 1-2% per år. Och eftersom vi tappade 10% i köpkraft under priskaoset så går tiden långsamt. Det kan ge oss en återtåg på över 5-7 år. Och då är vi tillbaka till 2023 års köpkraft, år 2028… En nyckel är bolånen. Faller räntorna fort får vi igen köpkraft där. Men blir räntan kvar så…
Är du redo för ökenvandringen?/claes hemberg
”Att räntan tillåts styra våra liv är inte klokt” artikeln i Expressen är utformad fel. Istället borde man ställa sig frågan varför bostadspriserna tilläts att flyga iväg med en lägre ränta?. Det var helt galet hur priserna ökade med lägre ränta, plötsligt vara ”alla miljonärer” tack vare bankerna. Vem som helst kunde låna miljoner utan en tanke på morgondagen och att räntorna kunde bli högre. Allt detta har hanterats oansvarigt uppifrån. Bankerna och riksbanken kontrollerar folket. Priserna på bostäder har knappt minskat något alls trots att räntan har flerdubblats… men när räntan gick ner fördubblades priserna på bostäder direkt. Jag är ingen ”konspirations nisse”, men vinnarna på räntekurvans ändringar har tveklöst varit bankerna och de som köpte bostäderna i princip gratis. Sedan undrar alla varför klyftorna ökar? Ena delen av befolkningen bor i hyreslägenheter som andra delen av befolkningen äger och ständigt höjer hyrorna. Allt liknar ett monopolspel, som sjunger på sista versen … där en spelare äger allt och alla andra är proletärer.
Magnus, naturligtvis går det att ställa frågan på ett annat sätt. Och jag håller med om att staten och kapitalet gjort en bra affär senaste årtiondena. Med skulder i knät på folket. Det får bli en annan text. /c