Hem » Ojämnt 2021 lockar

Ojämnt 2021 lockar

2021 fortsätter ekonomin vara mer ojämn och olik. Och det ger flera bra tillfällen, ska det visa sig. Särskilt för den som digital och offensiv. Som en som Sverige. Med stöd av nysatsningar, centralbanker, Biden och politiker gör värld nu lite mer förutsägbar.

I Sverige talar vi gärna om landets ekonomi som en enda stor helhet. Som att alla jobbar vid samma varv, maskin och massafabrik. Så var det förr, men det stämmer inte längre. Nu jobbar vi tusentals branscher och världsbilder… I fjol så vi det synligare än på länge. Och mer så blir det.

Pandemin pressade alla från industri, till vård, underhållning, handel och hotell. Några få kunde fortsätta som förr. Många har tvingats att tänka radikalt annorlunda och några har redan stängde ned.

De som lyckades att ändra arbetssätt och hålla farten, kan nu plocka hem häftiga fördelar 2021. Ja, det som lärt sig digitala knep, har med sig detta framåt. Oavsett när och hur ekonomierna öppnar igen.

De som mest ägnat sig åt att bromsa och till och med stängt ned, kan få svårt framåt. För världen före pandemin kommer knappast tillbaka som då. Utan de flesta branscher har förändrats i grunden.

Vinnaren digital

Vad vi själva missar är Sveriges försprång. Vi har ett digitalt försprång. Medan många andra länder saknar mognaden för att flytta sina affärer och kontakter, sälj och service till nätet. Här har svenska företag och organisationer senaste året gjort jättelika digitala kliv. Bolag har klarat sig utan resor, möten och konferenser… När konkurrenter suttit närmast bakbundna, utan moderna digitala stöd. Det märks i många moderna länder som både Tyskland, Italien, Australien…

Chefer inom både svensk industri och vård säger samma sak. Vi har ändrat sitt sätt att arbeta, möta kunder, lösa problem och ge service. Alla har absolut inte lyckats, men flera av de som flyttat till digitala kanaler har lyckats riktigt bra. Och de säger att de kommer att fortsätta digitalt så mycket de kan, även i år. Här hittar vi vinnarna i fjol och antagligen även under året som redan börjat. Samtidigt som flera konkurrenter i omvärlden inte tagit något digitalt kliv alls. Detta kan gynna Sverige som få… 2021.

Förloraren sitter still

Några branscher har det svårare. Inom handel, hotell och restauranger har inte klarat den nya världen lika bra. Några reagerade och sålde mat och blommor från fönster och flak. Andra var för långsamma och andra för defensiva. Den som blint slängde sig bara på bromsen och hade ingen plan för fortsättningen, blir de stora förlorarna 2021. Andra hade inte kassa för att hålla igång och sedan starta om. Här hittar vi de största förlorarna i fjol och antagligen även i år. De kanske aldrig kommer tillbaka…

För världen har senaste året har blivit häftigt mer digital. Vi använder långt mer teknik, nätet, appar, plattformar och molntjänster… Detta har vi nu lärt oss och lär inte backa ifrån. De som redan tagit steget kommer att ha stora fördelar 2021, och ta nya andelar. Visst lär vi resa mer 2022, men de digitala verktygen har brutit igenom. Den som kan dem och använder dem ör att ge service, sälja, visa, berätta… tillhör de som tar marknadsandelar framåt.

Jobben flyttar

Samtidigt finns det sår kvar från i fjol, som vi tillsammans behöver ta tag i. Alla unga arbetslösa. Alla mossiga verksamheter som inte förändrats.

De många unga som tänkt sig att arbeta inom handel, hotell och andra ”enkla jobb” måste se sig om. Några av jobben kan visserligen komma tillbaka om kanske ett år. Men många jobb kommer aldrig tillbaka.

Utbildning är ett viktigt svar. För samtidigt saknas en hel del yrkesgrupper: tekniker, sjuksköterskor, programmerare, byggare och hantverkare… Med andra ord behöver vi inspirera alla unga och även äldre att utbilda sig. För att hänga med i vår samtid. Samma omställningsbidrag behöver också en rad företag. Om de är livskraftiga. Att ibland stänga ned är också naturligt, måste vi medge.

Just nu skriver jag rapport om gig-jobb. Här finns extrajobb. Antagligen talar vi här inte om så många fulltidsjobb. Utan just extrajobb, några timmar i veckan, när du ändå pluggar eller har tid över. Men det är inga flexjobb väntar jag mig kommer helt ändra ekonomin. Nej, företag behöver en ryggrad med fast anställda, även framgent. Med extra flexjobb som kanske en överväxel…Mer om det när rapporten är klar.

Elektrifiering av västvärlden är en betydligt större möjlighet. Särskilt i Sverige som har många bolag på området. För när västvärlden nu ska lämna oljan som givit oss energi i 150 år öppnas helt nya möjligheter. Staten Sverige talar nu om att investera 1 200 mdr över 25 år.

Beloppet är enormt stort, men framför allt signalerar det möjligheter. Här kommer det byggas vindkraft, solenergi, batterifabriker men också mjukvara, sensorer, teknik och mycket annat som mäter, leder och styr de stora nya energi-flödena. Jobb? Javisst, väldigt mycket.

Börsen stark

Att vår ekonomi är mer ojämn påverkar däremot in nödvändigtvis börsen negativt. Omställningen till mer digitala affärer har varit smärtsam för flera. Men den gynnar helheten, och börsen ser mer till helheten.

Föryngringen till en mer digital värld har Sverige omfamnat mer än många andra. Detta ökar på investeringar och tempo. Det gillar börsen. Särskilt i Sverige. Dessutom lovar centralbanker låga räntor. Bingo för börsen.

Förutsägbar politik

Lägg till att vi har en ny president i USA, en president som är mer förutsägbar och vill bygga dialog. Detta gillar både börsen, företagare och ekonomer. Så slipper vi även även en fördomsfull ledare som ratat vetenskap eller fakta och eldat på konflikter.

Biden vill nu verka för internationella samtal, klimatdebatt, hälsovård och ekonomiskt utbyte. Redan idag var deras statsepidemiolog och talade på WHO, en organisation som varit svartlistad i USA senaste åren. Ja, ett mer inkluderande USA är tillbaka.

Förhandla brett

Ger 2021 mer i plånboken, kan vi undra. Breda lönelyft, kan vi inte vänta i en kris. Men pandemin har snabbat på förändringar, tvingat Sverige att föryngra, förändra och förbättra. Det gör att vi kommer ha bättre förutsättningar att välja själva, närmaste åren. Om du väljer. Det gäller jobb, boende, bolån hemförsäkringar…

Den som dessutom är beredd att välja hittar fördelar. Genom att byta jobb, utbilda sig och kanske flytta kanske säkert få både mer lön, längre semester, mer utbildning, mer träningstid och jobba mer hemifrån. Ja, ta med allt i förhandlingen. Tänk brett. Det vinner alla på.

/claes hemberg

3 kommentarer

  1. Tobias Karlsson säger:

    Claes… varenda ord du skriver sätter sig rätt. Tack för det. Klok som en uggla.

    Mvh
    Tobias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *