Europa och Sverige närmar sig målet och kan börja sänka räntorna. Kanske redan nästa vecka. USA däremot har antagligen många kvartal kvar dit, signalerar ikväll Powell. Det är ovanligt sent, men inte överraskande.
I vanliga fall brukar USA:s ekonomi var den som leder oss andra både i uppgång och nedgång. It-rusningen upp och ned kring 2000 var en sådan. Bankkrisen 2008 var en sådan. Men räntehöjningen senaste åren tycks inte dämpa amerikanarnas köpvilja som tänkt.
USAs ekonomi år 2024 är däremot betydligt starkare än i Europa. Arbetsmarknaden och tillväxten är stark. Inflationen i USA tycks ha fastnat på 3,5%. Det är långt över målet på 2%. Under kvällen sa USAs centralbankschef att han ”avvaktar och ser och väntar sig att inflationen snart faller.”
USAs ekonomi är på flera områden starkare än vår europeiska. De stärks av stora techföretag, mer flexibel arbetsmarknad och en stat som tar på sig större skulder. Därför räknar många ekonomer med att USA har en högre naturlig ränta än exempelvis Europa. Vi får se vem som får rätt.
Om inte målet 2,0 infrias måste då USA börja höja räntan igen? Det finns de röster som diskuterar det. Men än så länge är det ingen högljudda krav eller förväntningar. Eller så kanske de måste tåla en högre inflation några kvartal till. Men det tär på de svagaste hushållen, påpekar Powell.
Europa bromsar in enligt plan
Under tiden har Europas ekonomi reagerat mer normalt på de kraftiga räntehöjningarna. Inflationen har från toppnivåer över 10 procent kommit ned till nära 2 procent. Därför är nu Sverige och Europa beredda att sänka räntan.
Sverige har kommit riktigt långt i inbromsningen. VI har en inflation som är på 1,6% senaste halvåret. Men Riksbanken räknar på helår. Och då har vi precis ankommit 2,25% vilket är bra när det med. Därför är 8e maj antagligen vår första sänkning.
Sverige kan gå först
Att olika länder har olika räntor är inte konstigt. Varje centralbankschef behöver ta ställning till sin lokala situation. De kan inte gärna skaffa sig en ränta som inte matchar den lokala ekonomin.
Ska inte vår centralbank skydda vår krona, tänker säkert någon. Svaret är nej. Huvudfokuset är inflationen. Sedan 1992-krisen. Därför kan krona hamna i kläm närmaste tiden? Antagligen är det mesta av denna nedsidan redan inräknat.
Men naturligtvis kan USA-resan lite dyrare denna sommar. Men Europa lär sänka redan om en månad, så där skuggar vi mer varandra. Så det får bli en Europa-resa i sommar. Om vi inte stannar hemma.
/claes hemberg