Hem » Sött och surt i onoterat

Sött och surt i onoterat

Aktier utanför börsen kan låta spännande. Men det blanda gärna mer av både söta och bittra smaker. Därför behöver köparen här extra insyn. När ett av ”mina” bolag i veckan gick ihop med en branschkollega dubblades plötsligt aktievärdet. Kul. Men jag gjorde en miss, som visar att värdeökningen överraskade även mig.

Senaste åren har jag köpt aktier mest i bolag utanför börsen. För att pengarna och hjärnan ska jobba på samma ställe, lyder mitt enkla resonemang. Jo, jag jobbar i de fem bolagen där jag äger aktier. För jag vill vara extra nära verksamheten – när jag sparar i onoterade papper. Jobbar vi inte ihop så vill jag sälja. Vad jag jobbar med? Med vd:n och analyserar samhällsviktiga frågor, för bolagens kunder och medarbetare.

Ett exempel är Aptic som där jag började styrelsejobba för ett år sedan. Här talar vi om betal-tech, som nu blommar ut på ett helt nytt sätt. Hur vi betalar förändras just nu väldigt fort. Storsatsningarna på Klarna, Libra, Apple-pay mfl visar om inte annat det. Här skapas visserligen fler affärer, men e-handel hamnar lätt i kläm med allt smalare marginaler.

Aptic ger e-handlarna själva makten genom egen betal-tech. Utifrån datan i betalningarna kan de bygga bättre service, produkter och priser. Till och med styra hur de organiserar företagen. Och så öka både lönsamhet och bygga längre kundrelationer. Detta är helt rätt i tiden. Därför växer branschen 20-30 proc per år. Om inte mer…

Aptics fördel för en aktieägare är den stabila tillväxten på 15-25 procent. Nackdelen var svårigheten att rekrytera. Efter ett tio månaders inläsning var jag mogen att köpa aktier, i maj. För 1/8 av portföljen. Utifrån grundtanken; bara ett ägg i varje korg.

Trots att jag var väl inläst så överraskades jag av branschen. Betal-tech är i en häftigt expansiv fas. De kan få e-handeln på rätt köl, både vad gäller lönsamhet, nöjda kunder och produktutveckling.

Visst hade vd nämnt tanken med samgåenden med branschkollegor. Men några fakta eller konkreta planer fanns inte. För en månad sedan ringde vd:n och frågade om jag kunde hjälpa till med ”Samgåendet”. Tillsammans med branschkollegan Asitis, så fick bolaget en viktig extra muskel i kompetens, teknik och organisation. I måndags blev samgåendet offentligt. Värdet på min aktier mer än dubblades. Det är långt tidigare och bättre än jag väntat mig. (Värdet uppvärderades så kraftigt eftersom samgåendet skedde mellan två olika branschvärderingar; ”mitt” mjukvarubolag och det andra ett konsultbolag.)

Dubblat värde på några månader har aldrig hänt mig tidigare. För detta kan vi bara se på börsen om bolagen har ovanligt högt risknivå. Det har inte Aptic. Utan bland onoterade kan det ske för de lever i en helt annan mylla. Som kan slå och flera håll.

Varför köpte jag inte fler aktier? kan någon tycka. Men ett ägg per korg, gäller även när jag är optimistisk. Och planen om ”lång sikt” i maj är kvar. Med bolagets 20-30% tillväxt per år, så väntade jag mig dubbelt värde efter 3-4 år. Det var planen, som nu gick snabbare. Ibland kommer det att vara tvärt om. Jag kom ju in i bolaget främst för att arbeta på lång sikt, så jag och aktierna blir kvar.

En miss ingår också. Jag hann inte till rätt konto. Ett bevis på att jag inte visste att samgåendet skulle bli av så snart. Jag var i färd att spara aktierna i en kapitalförsäkring för onoterade bolag. Det finns sådana (hos Kaptena), som jag börjat skeppa över andra aktier till. Hade jag flyttat över Aptic-aktierna dit direkt i maj så hade så hade jag bara haft 1 procent vinstskatt. Nu blir den istället 30%. På tal om att onoterade bolag kan ge både söta och sura smaker. Men jag surar inte. Vinst är för mig mer positivt. Det överglänser skatt. Skatt är en del av samhällskontraktet. Vi får inte låta kortsiktig girighet jaga oss…

Det överraskande samgåendet beskriver samtidigt väldigt väl vad som kan ske i onoterade bolag. Att äga aktier i bolag utanför börsen ställer extra krav på mig som ägare. Det är svårare att få hela bilden av bolaget. Handeln i aktierna ofta gles mm. Visst insåg jag dessa skillnader i förväg, men nu över ett år med olika aktier tid utanför börsen blir bilden mer tydlig. Här mina fem råd för att spara i onoterade bolag.

  1. Faktan ojämn – bolagen utanför börsen har inte alls samma plikt att informera, berätta och förklara. Det blir mer upp till mig som aktieköpare att leta. Och även om jag letar kan jag inte läsa vd:s tankar. Ja, har lagt många dagar och möten på att lära känna bolagen. Och av samma anledning skulle jag aldrig köpa aktier i ett onoterat bolag som jag inte jobbade i. Den insynen behöver jag.
  2. Långsikt ovanligt lång – Eftersom bolag utanför börsen lever i en mer ogranskad värld av kunder, konkurrenter och leverantörer, är bolaget och dess förutsättningar svårare att bedöma. Det gör att jag som aktieköpare måste tänka extra lång sikt. Ha marginal och räkna med en del felskär. I Aptic så kunde samgåendet ha dröjt flera år. Jag hade ren tur, som kom in ett halvår före raketsteget. Och jag måste vara beredd på att andra bolag jag äger aktier inte alls har samma tempo, utan tvärt om kan behöva studsa i diket.
  3. Svårt att köpa och sälja – Handeln i aktier utanför börsen kan vara väldigt tunn. Det kan ta år och månader innan köpare och säljare möts. I Aptic började jag fråga efter aktiesäljare redan i januari. Det tog fyra månader innan vi fann varandra. Med bara 100 ägare i ett bolag måste jag vara beredd på att vänta till och med ett år…
  4. Många personliga agendor. Utgå ifrån din egen –  De två som sålde till mig skulle en renovera huset och en gå i pension. För dessa var försäljningen ett självklart val. De hade ju sin egen tidsagenda att förhålla sig till. De hade varit med många år och gjorde en bra affär. Handeln i bolaget har varit mycket tunn. När jag dök upp så gladde jag bägge säljarna. Min tidsram däremot är 10-20 år, vilket gör att datumet för de goda nyheterna, om det är 1, 3 eller 5 år bort, spelar mindre roll.
  5. Mer pengar att stoppa in – börsnoterade bolag kan oftast lätt låna pengar från stora ägare, banker och investerare. Bolagen utanför börsen är mer beroende av sina ägare. Särskilt om det blåser lågkonjunktur eller annan motvind. Därför behöver ägaren i småbolag ha en kassa beredd att hjälpa till. Nu ser jag inte alls det behovet här. Men tanken ska nog alla ägare i noterade ha med sig.

Det första rådet för dig som funderar på att köpa aktier i småbolag är trots allt: börja försiktigt. Det är lätt att bli entusiastisk över engagerade vd:ar och häftiga affärsmodeller. Men bland onoterade finns också många ”sekt-aktier”. Det måste vi ha med i bakhuvudet. När vi tittar på onoterade bolag finns ju sälla någon som släpps in att verkligen granska bolaget eller någon som öppet säger emot. Bolagen eller branschen går ofta långt under redaren hos analytiker och media. Oftast är det en fördel för storägare. Men knappast för de mindre…

Efter min 147 möten med olika bolag senaste året så är jag nöjd. Att jag hittade 6 att investera i kan någon tycka är lite. Få fynd och slitsamt arbete. För mig har jag lärt mig en hel del, om det jag gillar och ogillar i bolagsvärlden.

Bolagen jag valt bort har haft idéer, mål, personligheter eller världsbild som jag inte delar. Några har varit rent ut inkompenta och andra märkbart oärliga. Jo, ja har lärt mig en hel del om mig själv och andra. Och jag väljer vilka jag lägger tid på…

Bolagen jag hittat till har ett gemensamt. Genuina vd:ar. De är eldsjälar. De ser världen på ett nytt sätt och har idéer utöver de vanliga. Sedan är de i branscher jag ser som fullständigt avgörande framöver. Mycket handlar om effektiviseringar. Inom teknik, energi, betalningar… Väldigt enkelt egentligen. Kan vi göra samhället lite effektivare så har vi mycket att hämta.

Einride: självkörande el-lastbilar sparar människoliv, klimat och pengar.
Altered: smart vattenteknik kan spara majoriteten av vår konsumtion.
Bright Sunday: solpaneler på fabrikstak minskar kolanvändningen.
Allgon: radiostyrning effektiviserar industrin.
Aptic: betal-infrastruktur effektiviserar handeln.

Är jag färdigletad? Nu jobbar jag. I de bolag jag köpt aktier. Det tar mycket mer tid än att jag letar vidare. Men visst är jag alltid nyfiken på fler bolag…

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *