Låga räntor är kul för bolånare. Men det slår hårt mot våra pensioner, på ett sätt som få inser. Det kan kosta flera tusenlappar i månaden för dig som pensionär. Nu måste regler ändras, om pensionerna ska kunna räddas lite grand. Tricket är att tacka nej till garanti, för att få ut mer.
Ränteraset senaste 35 åren har varit guld värd för våra pensioner. Men nu lär räntan knappast dala mer. Istället får vi samma ränte-tryck rakt emot oss. En svängdörr som träffar våra pensioner. Något vi delvis kan gör något åt.
Jo, för när räntan rasade så gynnades de som sparade i stabila papper som obligationer. Detta är precis vad många pensionskassor gjort, under årtionden. Så har värdet på pensioner vuxit och varit stabilt samtidigt. Nu kommer motsatsen tillbaka. Tillväxten blir sämre och mer ojämn.
För när räntan inte kan falla längre så slutar samma obligationerna att ge avkastning. Och eftersom ofta hela 1/3 av pensionspengarna återfinns i dessa obligationer, så blir tillväxten framgent betydligt sämre.
Och värre blir det.
För pensionskassorna har svårt att komma ur knipan. Enligt reglerna för pensionskassorna är dessa pengar nämligen nära cementerade i obligationer. För att kunna ge ”garanterade pensioner”. Men det är ju ren dimridå. Obligationerna ger nära noll. Hela 1/3 av pensionsbenet ger ofta noll. Så är garantin idag inte längre någon garanti värd namnet.
Och värre blir det…
För även tillväxten i samhället väntas bli betydligt lägre närmaste årtiondena. Alltså så ger pensionskassornas andra ben (börsbenets 2/3) också lägre tillväxt närmaste åren. Sammantaget ger därmed bägge gamla goda benen svagare stöd. Eller klart sämre pensioner.
Därför behövs nya grepp.
För att kunna ge mer i pension behöver pensionskassorna göra avsteg på ”garantin”. Det är ju själva löftet ”en hög stabil pension” (och tvånget att sitta på obligationer) som i första steget sänker pensionerna. Utan garantilöftet kan pensionskassorna nämligen investera mer i börsen och därmed få mer avkastning. Slutsatsen blir att du antagligen kan få ut mer om pensionär om du idag tackar nej till ”garantin” (som är mest dimridå).
Nackdelen är förstås osäkerheten. Beroende på när du är född och när du går i pension så kommer din ”lön som pensionär” kunna variera en hel del. Den som har tur får ut mer. Den som har otur får ut mindre pension. Trots kanske exakt samma lön, men pensionär under olika årtionden.
Så kan vi och hela samhället välja väg: Låga pensioner med garanti. Eller något högre pensioner, men med varierande utfall. Antagligen får vi ofta mer i pension så. Hellre det än den som blivit lovad en garanterat låg pension.
/claes hemberg
Hej Claes!
Du citeras i en artikel i SVD 10/10 :” Låga räntor sänker bankernas vinster på inlåning”
Förklara varför, det är väl bra för banken att slippa betala hög inlåningsränta, eller ?
Mvh Johan
Johan, Bra att du vill fördjupa. Låga räntor väntas nu stanna 5-10 år framöver. Detta gör att hela samhället ställer om till låga räntor. Nya aktörer dyker upp med smartare bättre erbjudanden. Det blir då svårare för banker att skära emellan. Det märks nu på bolån, på inlåning, krediter allt som har med räntor att göra… Om bankerna haft det svårt senaste 20 åren, då de förlorade fondsparande, aktiesparare och pensioner… så lär nästa 10 åren bli det riktiga stålbadet. Det sista halmstrået av inlåning och bolån möts nu av riktig konkurrens. Vär det ett svar?/c