Hem » Nya jobb i Luxemburg

Nya jobb i Luxemburg

Luxemburg har på bara några årtionden vuxit fram ur Europas fattigaste krisregion till ett centrum för internationell finansiell service. Detta och mycket annat får jag lära mig när jag hälsar på vännen och aktieförvaltaren Peter Sjöholm, som har bott här i flera år. Han söker förresten ytterligare en kollega.

Det lilla landet på 2 gånger 5 mil är självständigt sedan 1890, mitt i Europas gruv- och stålbälte. Men efter en rad kriser kallas det numera det fattiga rostbältet. Frånsett Luxemburg, som samtidigt har gjort ett remarkabla lyft till världstoppen i BNP.

”Luxembourg har verkligen tagit en nisch och är nu stjärnor på internationell finansiell service. Här finns all kompetens du kan tänkas behöva och det går snabbt,” sammanfattar Peter Sjöholm.

Den gamla staden ligger som en borg sedan medeltiden. Med gränder, torg och restauranger. In till staden ligger kontrasten: bankavenuen med toppmoderna bankkomplex. Där syns alla: BNP, ABN, State Street, Aberdeen, Invesco och sedan också en rad redovisning och juristbyråer med sina glasfasader. Även europeiska investmentbanken sitter här. Ja, det är riktigt banktrångt.

Peter Sjöholm har jobbat inom bankvärlden hela sitt liv, runt om i Sverige och Norden. Senaste åren har han egen verksamhet och valt att bosätta sig i Luxemburg. Klimatet, maten och människorna gillar han. Dessutom hittar han kompetent folk.

”Luxemburg har efter många årtionden som bankcentrum, väldigt många duktiga människor i finans. Här kan du snabbt hyra eller anställda fackkunniga, handlare, regelexperter, jurister med gedigen bakgrund inom internationell banking, ler Peter Sjöholm.

Först etablerade sig många banker här tack vare gynnsamma skatteregler. Sedan finanskrisens tuffare regler så har många traditionella banker valt att stänga. Istället har en ny våg av globala finans- och fondbolag etablerat sig.

Även de lokala myndigheterna här har anpassat sig efter den krävande gruppen bankfolk som etablerat sig.
”Här får jag svar av den lokala finansinspektionen på 1-2 veckor. När jag jobbade i Sverige kunde samma svar dröja många månader. Jag har valt helt rätt adress, mitt i centrala Luxembourg, nära till goda restauranger, fisk, ostron och goda viner…”

Väl hemkommen får jag ett mejl från Peter. ”Jag söker förresten efter en person till sitt mid-office. Personen behöver kunna ett av de skandinaviska språken; norska, danska eller svenska. Rollen har fokus på aktie- och kundadministration. Jobbet är heltid. Personen har goda kunskaper i främst Excel men också övriga Office. Gärna erfarenhet från kapitalförvaltning, bank- eller fondadministration. Arbetsuppgifter är bl.a. att hantera trades, vårt portföljsystem, vårt faktureringssystem som är integrerat med portföljsystemet mm. Be eventuella intresserade att mejla på [email protected]

Vad säger du om krisregionens om blivit ett modernt Luxembourg?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Caroline Åkerman säger:

    Kul! Jobbade åtta år inom försäkring och bank i Luxemburg. Flyttade sen till vidare till Schweiz men har många (även skandinaviska) vänner kvar i Luxemburg. Kan rekommenderas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *