Hem » No Moores lag

No Moores lag

Datorvärlden blir allt billigare och snabbare. Så har det sett ut sedan 60-talet. Men kanske trenden (Moores lag) nu är bruten. Senaste årens ser onekligen bleka ut. Något som tillfälligt kan bromsa nästa teknikskifte.

Lagen kring datorkraften höll i nära 50 år. Det var Intels grundare Gordon Moore som beskrev det redan 1965. Han menade att datorns minsta byggdel (chip) blir dubbelt snabbare var 24:e månad.

Men senaste åren märks hur en S-kurva gör sig påmind. Chipen blir inte längre dubbelt snabbare vart annat år. Trenden planar ut på ett oroväckande sätt.

Rent fysiska begränsningar i chipen, säger skeptiker. Nästa stora innovativa steg står i startblocken, säger optimisterna och syftar på både helt nya chip, material och kringliggande tjänster.

Ja, kanske hittar vi nästa stora steg i effekten inte i själva chippen utan i andra tekniker som hjälper till; som snabbare internet, 5G, molnet, robotar…

Eller beror utplaningen bara på att datorindustrin blivit lat – att piskan från oss konsumenter har minskat. Vi köper ju inte ny mobil lika ofta. Liksom jag tycker min Iphone 5 fortfarande vinner i min ficka. Ja, den är lagom stor och farten i den räcker. Än så länge.

Men stopp och belägg, de stor tekniska sprången som verkligen avgör handlar inte om bra filmkvalitet eller snabba mejlfiler. Det stora sker inte i våra händer i våra mobiler. Utan runt om i samhället, infrastrukturer, industrin och det stora klimatskiftet som väntar.

Om vi ska verkligen ska använda teknik för att effektivisera samhället så behöver vi avgjort mer datorkraft. Jag tänker på mer självkörande bilar, flyg, båtar, hus, kraftverk, kylskåp… inte bara för att de är säkrare, utan för att de är just långt mer energismarta och energisnåla.

Då behöver vi också dator-kapacitet av ett nytt slag. Med andra ord behöver vi det nu, idag. Eller mer exakt i går.

Oavsett om nästa våg av landvinningar i våra datorkrafter passar in i Moores lag eller inte. Gordon Moores väckte datorindustrin att se bortom nästa transistor och datorpryl. Där har Moore gjort ett fantastiskt jobb.

Nu lär andra röster ta över – personer, idéer och svar som fördjupar, bredare och intensifierar de frågor som idag brinner tag i knuten på vårt samhälle…

Mer om robotar, självkörande

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *