Hem » Matt årskalas med Buffett

Matt årskalas med Buffett

På plats i staden Omaha, mitt på amerikanska prärien, råder det folkfest. Stor-investeraren Buffett kör sitt årliga möte. På gatorna går människor med ett ”S” runt halsen. Som i share-holder: aktieägare. Vilket bolag det gäller vet alla från caféägare till restaurangpersonal. Storinvesteraren Buffett har sitt årsmöte. Jag har tre frågor på framtiden: köp eller sälj?

I år firar han 70 år som investerare. Det var 1949, nyss fyllda 18-år som Warren Buffett kom över boken The Intelligent Investor. Han hade sålt tidningar och gjort affärer många år före det, men boken fick honom att utöka ambitionen och börja köpa aktier. 

Det tog tio år, sedan 1959 heter närmaste kompanionen Charlie Munger. I 60 år har de jobbat ihop. Och i snitt har de givit 20,5% per år sedan start. Men inte senaste  tio åren. Oraklet i Omaha har blivit mest mellanmjölk.

Under lördagen fyllde de stadens största arena upp till bredden. 40 000 var på plats. De mest hängivna hade köat sedan fem på morgonen. Eventet startade först halv nio och höll på till sent på eftermiddagen. Flera vassa frågor hördes. Men svaren blev förvånansvärt matta.

Mina tre viktigaste frågor och de något otydliga svaren: 

Senaste tio åren är avkastningen är inte bättre än börsen. Vad gör Buffett och Munger åt saken.
*Det är en fullständigt avgörande fråga, men Buffett duckar mest. Hans svar är att de blivit ”för stora”. Att då dela upp bolaget, nämner han inte. Att de missat techjättarna erkänner han inte. Buffett talar däremot gärna om Kina. Uppenbarligen ser han möjligheten att bli en ”ny aktör” på den stora Kinamarknaden, vilket skulle kunna öppna för nya tag. Det är fullt möjligt men ett långskott. (sälj)

Är den gamla arbetsmodellen fortfarande aktuell?
*Häromdagen köpte de aktien Amazon till sitt stall. I fjol köpte de Appel. Någon riktig förklaring får vi inte förutom att det är ”efterträdarna som gillar de nya bolagen.” Om de förr talade om värdeaktier som hade vissa vinster och utdelningar så är Amazon här ett kraftigt avsteg. Men då ändrar sig Buffett. ”Har den mer värde när vi säljer den, så är det en värdeaktie…” Återigen är de mer otydliga än klargörande. Tyvärr. (sälj)

Arvtagarna? De borde vara huvudpersoner när vi talar om två farbröder som är 88 och 95 år, som uppenbarligen behöver lämna över.
*Buffett nämner efterträdarna Ajit Jain and Greg Abel, men de får först svara på frågor efter några 4 timmars show och då stående som en röst de i publiken. De är antagligen duktiga på jobbet men saknar helt sina företrädares persona och rakhet. De låter mer som vilka analytiker som helst. (sälj)

Blir det köp eller sälj Berkshire Hathaway? Inte köp i alla fall…

/claes hemberg

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *