Hem » Buffett duckar viktiga frågor

Buffett duckar viktiga frågor

På plats i staden Omaha, mitt på amerikanska prärien, råder det folkfest. Stor-investeraren Buffett kör sitt årliga möte. På gatorna går människor med ett ”S” runt halsen. Som i share-holder: aktieägare. Vilket bolag det gäller vet alla från caféägare till restaurangpersonal. Storinvesteraren Buffett har sitt årsmöte. Jag har tre frågor på framtiden: köp eller sälj?

Jag är på plats med en vän, Peter Sjöholm, som förvaltar sedan många år på sitt bolag Neox. När vi lyssnar på Buffett finns tre viktiga områden som han inte riktigt svarar på. Men först allt beröm.

I år firar han 70 år som investerare. Hans insatser är imponerande. Det var 1949, nyss fyllda 18-år som Warren Buffett kom över boken The Intelligent Investor. Han hade sålt tidningar och gjort affärer många år före det, men boken fick honom att utöka ambitionen och börja köpa aktier.

Det tog tio år, sedan 1959 heter närmaste kompanionen Charlie Munger. I 60 år har de jobbat ihop. Och i snitt har de givit 20,5% per år sedan start. Men inte senaste  tio åren. Oraklet i Omaha har blivit mest mellanmjölk.

Under lördagen fyllde de stadens största arena upp till bredden. 40 000 var på plats. De mest hängivna hade köat sedan fem på morgonen. Eventet startade först halv nio och höll på till sent på eftermiddagen. Flera vassa frågor hördes. Men svaren tar inte riktigt tag i kärnfrågorna.

Mina tre viktigaste frågor och hur Buffett resonerar: 

Senaste tio åren är avkastningen är inte bättre än börsen. Vad gör Buffett och Munger åt saken.
*Det är en fullständigt avgörande fråga, men Buffett duckar mest. Hans svar är att de blivit ”för stora”. Att då dela upp sin verksamhet, nämner han inte. Eller ta hjälp av datorer. Att de missat techjättarna erkänner han inte. Buffett talar däremot gärna om Kina. Uppenbarligen ser han möjligheten att bli en ”ny aktör” på den stora Kinamarknaden, vilket skulle kunna öppna för nya tag. Det är fullt möjligt men ett långskott. (sälj)

Är den gamla arbetsmodellen fortfarande aktuell?
*Häromdagen köpte de aktien Amazon till sitt stall. I fjol köpte de Appel. Någon riktig förklaring får vi inte förutom att det är ”efterträdarna som gillar de nya bolagen.” Om de förr talade om värdeaktier som hade vissa vinster och utdelningar så är Amazon här ett kraftigt avsteg. Men då ändrar sig Buffett. ”Har den mer värde när vi säljer den, så är det en värdeaktie…” Återigen är de mer otydliga än klargörande. Tyvärr. (sälj)

Arvtagarna? De som borde vara huvudpersoner syn sällan. De två farbröder Warren och Charlie är sin 88 och 95 år.
*Buffett nämner efterträdarna Ajit Jain and Greg Abel, men de får först svara på frågor efter några 4 timmars show och då stående som en röst de i publiken. De är antagligen väldigt duktiga på jobbet. Men de låter mer som vilka analytiker som helst. De nya idéerna att föryngra och bli mer samtida hör jag inte.  (sälj)

Blir det köp eller sälj Berkshire Hathaway? Inte köp i alla fall… Men det finns helt klart en grund att jobba vidare på. Frågan är bar som nästa generation är beredd att förändra och förnya. Innan de visar vad de vill så avvaktar jag.

/claes hemberg

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *