Hem » Lång sikt lätt glömd

Lång sikt lätt glömd

Spekulanter tittar på börskursen. Sparare tittare på bolaget. Därför är den dagsaktuella prislappen helt ointressant. Det som bygger bolagets värde många år framöver, är istället 282 andra faktorer. Det har jag lärt mig av Peter Sjöholm.

I tider av hejdlösa börskast tappar vi lätt bort frågan om lång sikt. Som ändå är ryggraden för våra pengar, eftersom vi sparar för att använda pengarna först om många år framöver.

Senaste tidens hemska börskast lockar många att bli just trångsynta och tittar på kurserna timma för timma. Börsen har kidnappats av spekulanter. De är enormt kortsiktiga. Ofta bara några minuter och timmar. Därför kan kurser fara upp och ned 5% över dagen, utan att ha någon koppling till verkligheten.

Det hjälper inte att tusentals kortsiktiga agerar samtidigt. Det blir ändå inte långsiktigt. Utan bara gissningslek, som bygger på just gissningar på varandras gissningar.

För att bolagens verkliga fakta ska hinna ge ett rimligt intresse och avtryck hos ägare måste vi vänta flera år. Det har jag fått bevis på senaste året.

För ett år sedan träffade jag systemutvecklaren och analytikern Peter Sjöholm. Sedan 9 år har han förvaltat utifrån en datadriven analys, i sitt bolag Neox. Det som direkt slog mig var hur stabil och stark förvaltningen är. Som han också berättar om i senaste Affärsvärlden.

Peters portföljer slår sedan 9 år börsen med stabila i snitt 1,1 procentenheter per månad. Eller 13 procent per år. Även när börsen senaste fem åren slutat negativt två gånger, så har Neox slagit börsen med mellan 0,8 och 1,8 procent per månad.

Bakom Peters modell finns en analys som handlar om långsiktighet. Det är inte så mycket hans ordval, utan hans siffror, som är slående. Peter letar efter siffror som beskriver långsiktig stabilt starkare utveckling. Och det ger avkastning.

Peters datorer analyserar varje bolag utifrån 1,5 miljoner datapunkter, sedan 15 år tillbaka. Modellen viktar och jämför allt från vinstmarginaler, till intäkter, tillväxt, insiderhandel… Varje bolag analyseras utifrån sina unika data och utveckling. Huvudfokuset är hitta de kvaliteter, som hjälper det specifika bolaget, på lång sikt.

Att bolag kan få två-tre dåliga månader eller kvartal stör inte Neox analys av bolagen. Kvaliteterna ligger djupare än så. Det är som att datorer är bättre på att hålla borta känslosvall. Datorerna hålla fast vi den långa analysen. Och struntar mest i senaste börskursen. Det visar Peters förvaltning som slår börsen när börsen är normal, även är extra stark när börsen är osäker.

Det är bara att analysera och hitta bolagen. Och sedan behålla dem. I snitt 5-7 år. Mer kan du läsa på neoxcapital.se.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *