Hem » En hysteri-depression

En hysteri-depression

Börshysteri och depression samtidigt? Ja, det kan se ut så just nu. Men så what. Just nu väntar det sämsta kvartalet på flera årtionden. Sedan kan Q4 bli till historiens starkaste. Så billigare kanske det inte blir. De långsiktiga effekterna får ta tag i senare.

Vi kan tacka rekordsnabba centralbanker, myndigheter och politiker för att det inte blir värre. Så att virus-krisen inte övergår i en ekonomisk kris. De har lärt sig från 2008. Därför kör de nu med blåljus och full siren. Allt för att skingra tvekan. Redan finns flera tecken på att återhämtningen börjar redan i maj-juni. Fullt tillbaka är vi första senare i höst.

har visst chockerna stått på kö. Vi har upplevt historia. Börsen föll snabba 30% på 18 dagar. Stängda städer och hela länder, sjukhusen fulla, skyddutrustning slut, 100 000-tals har lämnat sina jobb och arbetslösheten har dubblats i flera länder. Hälsoeffekterna vet vi först om flera månader. Detta är de allvarliga.

Det positiva är att vi redan kan ha passerat det värsta i Virus-krisen. Nu börjar för oss viktiga länder som Tyskland, Italien, Spanien, Danmark och Finland ljusna visar siffror från  Hopkins/FT.

Fram till ungefär nu har vi genomlevt en händelsekris. Det är alla överens om. Vi talar om överraskningar som når oss utifrån. Det kan vara virus, naturkatastrofer eller terrorattacker. Och vi chockas. I snitt faller börsen då ca 30 procent. Återhämtar dröjer i snitt 17 månader. Anledningen till att oron kan blåsa över så pass snabbt är att orsaken är så tydligt avgränsad. Den hinner aldrig underminera samhället och näringslivet på riktigt.

Den underliggande oron fram till ungefär nu har gällt om dagens händelsekris skulle tippa över till en strukturell kris. Som exempelvis den vi såg i bankvärlden 2008. Sådana kriser är ofta djupare, hårdare, tvingar fram nya lagar och får ofta dubbelt så kraftiga ekonomiska effekter. Börsen faller då i snitt 55% och återhämtningen dröjer 3-4 år. Men idag tycks krisen inte bli värre.

Först och främst kan vi tacka snabba och handlingskraftiga motreaktionerna från centralbanker, politiker och myndigheter. De har reagerat på ett aldrig skådat sätt. Efter bara några dagars virushot smattrade de ut en serie räddningspaket, som både i omfattning och omfång är betydligt mer kraftfulla än 2008. Alla dessa pengar och satsningar kommer antagligen inte till användning, utan fungerar som ett lugnande täcke. För att krisen inte skulle tippa över, i låsningar, rädsla och felsteg. Vi kan bara tack för att politiker och centralbanker lärt sig från krisen 2008. Då var de långsamma. Nu snabba.

Lägg till att vi nu kan se tydliga positiva siffror på virusutbredningen i för oss stora viktiga länder som Kina, Tyskland, Finland, Danmark, Italien och Frankrike. Kina har i stort redan återgått till samma kapacitet som före krisen. Kvar är nyckelländerna Storbritannien och USA. Allt pekar på att de är 2-3 veckor efter. Kina har också klarat andra vågen, som Singapore är mitt inne i.

Nu väntar kvartalsrapporterna från börsbolagen världen över. De ska berätta om årets första tre månader. Vi kommer se hur kunder, leverantörer och affärer har tvärbromsat, men också att affärerna är i grunden sunda och står starka. Vi får också en bild andra kvartalet: av ett totalt hjärtstillestånd. Andra kvartalet 2020 kan därför bli det klart sämsta i västvärlden på flera årtionden. Men det gör inget, för vi vet om det. I förväg.

Även årets tredje kvartal lär bli svagt, tvekande med några bakslag, men då märks återhämtningen. För att sedan under fjärde kvartalet kan vi se en kraftig återhämtning, då alla kylskåp, kläder och möbler ska köpas ikapp. Därmed kan år 2020 mycket väl innehålla både det klart sämst och det klart bästa kvartalet på flera årtionden.

Redan blickar börsen bortom krisen. Därför rusar den nu. Vilket förhoppningsvis kan reda mod till vd:ar, ägare och inköpschefer. Nu gäller det att blicka framåt.

Huvudfrågan – viruset – kommer naturligtvis leva kvar en tid. Redan har Österrike, Italien, Spanien och Danmark talat om att öppna upp. Antagligen kommer munskydd tillhöra stadsbilden under flera månader. För att skydda de äldre. Men näringslivet kan komma tillbaka. Även under tredje kvartalet kommer ekonomin inte riktigt ha nått sin fulla kapacitet. Under årets fjärde kvartal kommer däremot ketchupeffekten och vi får se mycket starka tal. För händelsekrisen har förhoppningsvis ha stoppat ekonomin, utan att förstöra den.

Alla bolag kommer däremot inte att överleva. Chocker som vi är mitt uppe i kan få bräckliga affärsidéer att rasa ihop. Andra kommer att tappa mark, eftersom de bara tittar en vecka framåt. Omvänt har bolag med kassa, långa planer och som drivs mer av övertygelse än nästa rapport, just nu ett gyllene läge att ta för sig; i avtal, andelar och affärer när många andra bolag fortfarande tvekar.

Lägg till att räntorna kommer vara låga antagligen 5-7 år. För det kommer att ta flera år innan politikerna och myndigheter vilat ut, återfår sin långa sikt och tar tag i den långa rad av viktiga reformer som vi verkligen behöver. Jag tänker på låsningar inom utbildning, forskning, arbetsmarknad, hyres- och bostadsmarknad på riktigt. Ja, listan är lång. När vi tar tag i den kan västvärlden komma ur det Japanscenario som vi annars styrs mot. 

Vi kommer att blicka tillbaka på den snabbspolade krisen 2020. Produktionskris i Kina, följdes av konsumtionskris i Europa och vi slapp en samtida förtroendekris. Naturligtvis stiger nu många länders statsskulder och vi kommer återigen tvingas ta oss an frågor om klimat, handelsbråk, EU, energi, Brexit och främlingsrädsla. Kanske kan vi då blickas tillbaka på våren 2020 och säga tillsammans ritar vi bäst ut framtiden.

Eller måste vi ha en kris till? För att verkligen ifrågasätta gamla vanor, maktspel och byråkrati. För att därefter förändra på riktigt…

Vad tar du med dig från våren 2020?/claes hemberg

 

5 kommentarer

  1. Tobias Karlsson säger:

    Hej Claes,

    Det jag tar med mig av denna kris är hur tydligt börsen styrs av känslor.
    Rädsla, oro, förvirring = börsen dyker.
    Glädje, hopp, framtidstro = börsen stiger.
    Som en global berg-och-dalbana som likt ett EKG åker mellan just oro och hopp om vart den ekonomiska cirkusen är påväg. Det tar jag med mig från denna kris. Känslor styr börsen enormt och beviset fick vi återigen 2020.

    Mvh
    Tobias

    • Claes Hemberg säger:

      Tobias, jag lägger gärna till att ”kort sikt är bara ren spekulation, en gissningslek.”
      /c

    • Claes Hemberg säger:

      Tobias, i kategorin ”oro” så har vi definitivt upplevt något helt nytt. Turligt nog spred sig viruset ganska långsamt över världen, så vi hann lära oss innan det nådde våra breddgrader. /c

  2. Tomas säger:

    Bra beskrivet!
    Jag tror tyvärr att vår sämsta egenskap är att lära av historien, det är iaf vad historien ofta visar. Vi glömmer dessutom relativt fort vilket gör saker och ting än mer sårbara. Kanske en riktigt svår kris för världen får oss att ändra riktning?
    Glad påsk!

    //Tomas

    • Claes Hemberg säger:

      Tomas, att kriser är av godo, kan vi tycka är svårt att acceptera. Men visst lär vi oss. Idag en blogg om just att ta chansen när andra tvekar/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *