Hem » Guldet föll i 500 år

Guldet föll i 500 år

Guld var förr en fråga om makt. Men med världshandelns tillväxt på 1600-talet stavas makt numera ekonomi och dessvärre vapen. Senaste årtiondena har guld fått en ny roll i tillfällig spekulation i orostider. Det märks inte minst senaste månaderna.

Guld var länge det samma som makt. Kungar och härskare använde guldet som valuta i krig och handel. För den gula ädelmetallen rostade inte.

När handeln med Asien växte under 1400-talet följde också guldpriset med upp. Till rekordnoteringen kring år 1500 då den kostade hela 2 500 pund (inflationsjusterat) per ounce (28 gr).

Snart erövrade spanjorerna Amerika och plötsligt fanns mer guld än som Europa kunde ta emot. Priset rasade och trots rikedomarna gick Spanien i konkurs många gånger.

Växande internationell handel behövde också ett smartare betalmedel. Stater växte sig starka och vi fick se egna betalmedel som pund, kronor, mark och dollar.

Guldreserver är sedan dess inte längre en maktfaktor, utan med världshandel och industrialisering stavas makt istället produktion, fabriker, ekonomi och dessvärre också vapen. Så har också guldpriset rasat över 90 procent till 1900-talets början där priset pendlade kring 250 pund per ounce och under en stor del av 1900-talet var guldpriset hyfsat ointressant och stabilt kring och når botten 190 pund år 1969.

I slutet av 1900-talet blir världsekonomin mer orolig. 1974 bryts överenskommelsen om guldmyntfot och fasta växelkurser mot världens valutor. Samtidigt krisar en rad gamla industrier, oljepriset går i taket och stor strejker breder ut sig.

Guld får nu en ny roll på banker och investerare. Som ”förutsägbar tillgång” på den så kallade finansmarknaden. Som i teorin varken stiger eller sjunker i värde i nämnvärd takt. Men så stabil är den inte i praktiken, utan priset påverkas en hel del av av kortsiktiga spekulationer.

Den största spekulationen i guld hittills såg vi de första åren med ”fritt guldpris”. Åren fram till 1980 når guldpriset första gången 1300-talets nivåer. Snart vänder priset ned igen och under 80- och 90-talen är aktier det som lockar mest pengar. Kring 1999 har guldpriset rasat 80 % tillbaka på bottennivåer.

Under finanskrisen och även här pandemin har guldet återigen kommit in i värmen. Priserna är nu uppe kring 1980 års höga nivåer. Men det är långt ifrån guldets gyllene era på 1500-talet. Dagens pris måste upp hela 70% för att nå de historiska höjderna om 2 500 pund per ounce.

Något att spara i? Inte för mig. Priset varierar för häftigt. Det är så mycket gissningslek. Guldet åstadkommer sedan ingenting. Guldet skapar inte något nytt av värde. Det är inte som företag som bygger hus, bilar eller syr kläder. Då skapas värden, nytta och tillväxt.

Framtiden för guldet? Hela vårt samhälle och ekonomi går idag bort ifrån att äga prylar och grejor till att mer använda tjänster och service. Samhället blir effektivare om vi i stället för att äga musikskivor använder Spotify, hyr bil och strömmar film. Då känns att äga guld inte så lockande.

Vad säger du om guld?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *