Hem » Gotland sparar vatten

Gotland sparar vatten

Gotland saknar ett års regn i sina vattenmagasin. Därför inför de redan idag bevattningsförbud. Samtidigt är första avsaltningsverket igång och redan talar de om att starta fler.

Häromveckan besökte jag Gotland för att förstå hur olika regioner och kommuner i Sverige arbetar med vattenfrågan.

”Grundvattennivåerna är nu mycket under normalnivån på ön. Gotland behöver faktiskt en hel årsnedbörd extra för att komma ikapp, alltså 600 mm regn” säger Peter Daun, på Region Gotlands Spara-vatten-projekt.

Vinterns och våren regn har tyvärr varit mindre än det normala. Därför inför Gotland i år rekordtidigt bevattningsförbud. Redan 1:a april. Det är först i Sverige och långt tidigare än alla andra år.

”Vattenfrågan är en av öns riktigt stora fråga, med många diskussioner och lösningar på gång”, säger Eva Nypelius, ordförande i regionstyrelsen.

Även hotell och företag på ön är aktiva i vattenfrågan.
”Vattnet vi använder, återanvänds av bönderna ute på åkrarna”, berättar. Anna Carin Löfstedt, fabrikschef Rydbergs potatissalladfabrik.

Turismen är en viktig del i öns utveckling.
”Vi behöver alla bidra till ön och letar aktivt efter olika grepp att spara vatten”, säger Johanna Kvarnemyr, på Villa borgen.

Gotlandshems hållbarhetschef Jon Rytterbro har länge jobbat med frågan:
”Vi börjar nu mäta enskilda hushålls vattenanvändning, visar upp olika föredömen och diskutera vatten mer än tidigare”.

På södra ön har de nu startat ett avsaltningsverk. Ytterligare ett verk är på gång och redan diskuterar de om Visby stad ska få ett eget avsaltningsverk. Men svaret är inte helt självklart. Att avsalta vatten kostar energi. Å andra sidan växer ön i antalet människor. Så det är inte bara varma somrar och brist på regn som är orsaken till vattenbristen.

Vilka i Sverige är bäst på vatten?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *