Hem » Ett år i ”frihet”

Ett år i ”frihet”

Exakt ett år sedan jag lämnade gamla jobbet. Året har varit det mest spännande 365 dagarna i mitt yrkesliv. Jo, jag har inte vilat, utan Luther och jag har rasat på, träffat många intressanta och spännande personer och bolag. Några har överraskat nedåt och några uppåt. Några har blivit investeringar, några uppdrag och några sälj.

Det tog lite tid och flera experiment för att hitta formen för min nya vardag. I ren nyfikenhet har jag senaste året träffat 116 bolag, föreläst,  tagit styrelseuppdrag, coachat vd:ar, lett samtal, skrivit bok, jobbat ideellt… Den kombinationen gillar jag – att jobba inåt och utåt är något jag verkligen upptäckt och uppskattar.

I backspegeln glimmar det också lite. Jag saknar gamla arbetskamrater, men det var också dags att lämna vidare till superba Johann Kull och gå vidare. Inte en dag har jag ångrat valet. Det finns så mycket annat att ta tag i.

Idag jobbar jag verkligen med de tre frågorna om energi, stordata och tech som jag lockades av för ett år sedan. Jag har också köpt in mig i 5 bolag, varav två redan är officiella: fintech Lysa och solbolaget Bright Sunday. De tre andra bolagen handlar om datadriven analys, säkerhet och mer energi. Mer exakt får jag återkomma. Framför allt har jag letat efter de där jag själv kan vara aktiv.

Det tre frågor jag började med har under året blivit bara hetare:
*Energi – klimatfrågan, vatten- och elbrist, hållbarhet har blivit central och solenergi är första gången billigare än kol.
*Tech/stordata – tekniken marscherar fram och förändrar vår hjärna, vår vardag, vård och företagande. Träffade precis Anders Hansen, han med boken Skärmhjärnan.
*Robotar – robotar skapar nu 100-tals miljoner jobb varje år och norpar även några. Sverige är 5:a i industriella robot-toppen och fler lär det bli.

Besvikelserna har jag också fått en dos av. Några stora globala bolag har varit de största falluckorna. De har lovat vitt men levererat tunt. Det är svårt att förstå att stora bolag kan skötas så rigitt. Nej, jag har också sålt mina aktier dessa bolag. Och jag har fortfarande svårt att släppa högblicken från de bolag och personer som fortsätter lura vanlig folk…

Epoken med fallande räntor är däremot slut och lågkonjunkturen som vi talat om senaste året tycks nu rycka allt närmare. Men konjunkturfallet behöver inte bli så allvarligt tvär eller djup. Jag håller fortfarande mest pengar ifrån börsen, även om jag småköpte efter raset här i januari.

Framöver då? Kombinationen att jobba med flera olika uppdrag, coacha, skriva böcker och driva på, passar mig idag väldigt bra. Min Luther hänger med. Det finns alldeles för många intressanta människor att prata med och spännande frågor att botanisera i…

Vad har jag missat?/claes hemberg

 

12 kommentarer

 1. Jonas Dandanell säger:

  Tycker det låter som att du har haft ett alldeles fantastiskt år. Besvikelser i måttliga mängder är en del av vardagen och rätt taget stärks man av dem. Tror nog att många faktiskt skulle både vilja och behöva göra som du; lyssna på det inre och bryta sig loss från ekorrhjulet. Bra jobbat och önskar dig ett grymt 2019.

  • Claes Hemberg säger:

   Jonas, tack för tankarna.
   Att bryta loss har förstås också tagit mycket energi. Men det har gett ännu mer. Särskilt som det var 20 år sedan jag bytte senast. å andra sidan har jag hela tiden haft parallella projekt, ideella uppdrag och vd-prao mm. Det kan alla göra, utan att släppa taget om vardagens lön och möda
   /c

 2. Thomas säger:

  Hej! Har följt dig flitigt under åren via din Avanza blogg o föreläsningar o kan bara uttrycka mig med att känna glädje över din energi ! Stimulerande!

  • Claes Hemberg säger:

   Thomas,
   Att byta miljö är väldigt energigivande! Det bubblar o fräser i så många hörn av vårt samhälle. Fler av oss borde nig släppa kajen lite oftare
   C

 3. Robin Eriksson säger:

  Hej!
  Kan inte du göra något reportage om FIRE och dess konsekvenser för samhället? De borde vara negativa.

  • Claes Hemberg säger:

   Robrin, vad är det du tänker på med de fyra bokstäverna f i r e…. det finns ju en del olika förkortningar här/c

   • Robin Eriksson säger:

    Alltså med FIRE menar jag ekonomiskt oberoende, pension tidigt. Det växer rejält bland 20-30 åringar vad jag förstått. Det är praktiskt möjligt redan mellan 30-40 år.

    • Claes Hemberg säger:

     Oberoende… ja, vad är det? Att inte behöva arbeta. Men vad är då arbete kan en fundera på. Personligen är min Luther min närmaste arbetskamrat sedan herrans många år. Även idag. När jag nu hittat ett annat sätt att arbeta, planera, söka mening och mål.

     OM detta är nu en aktuell fråga bland unga, så kan jag tänka att det är mer i skuggan av anti-konsumism, klimatångest, vegan-debatt och flygskam med mera. Att då ta makten över sitt liv i fråga om tid, fritid, pengar, arbete mm lär nog alltid vara en fråga, bland de som förmår. Men de flesta har nog svårt att släppa många av vårt tids prestige, prylar och publika poängsystem… /claes

 4. Anders Laaksonen säger:

  Vad roligt att du fortfarande kommunicerar till oss småsparare, hittade just hit. Och roligt att du uppskattar din frihet.
  Du fick mig att hitta till billiga indexfonder och nu sparar jag i stort sett bara i en global indexfond, då jag vill lägga min energi på annat och insett att aktier kräver ett helt annat engagemang.
  Det vore kul om du hade något ytterligare inlägg om fonder samt följde upp räntetrippel, jag tycker inte den har motsvarat förväntningarna.

  Tack för ditt engagemang.

  Anders

  • Claes Hemberg säger:

   Anders, bra att du hittade till rätt fonder. Nu försöker jag däremot hålla mig ifrån fondvärlden, för att få energi till allt annat. Har du någon konkret sparfråga så hittar du till min efterträdare på johanna.kull@avanza.se. Hon är vass! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *