Hem » En stabilt stark portfölj

En stabilt stark portfölj

Kan datorer bara bättre på att handla på börsen än vi människor? För ett år sedan träffade jag Peter Sjöholm, som verkligen grävt i frågan. Sedan 2008. Hans portföljer har i 9 år slagit börsen 1,1%-enhet per månad. Sedan ett år har vi jobbat ihop, i bolaget Neox. Nu öppnar vi för första steget: för private banking. Snart också för vanligt folk.

Inledningsvis var jag skeptisk. För jag har senare åren träffat tiotalet bolag i branschen. Neox däremot sticker ut, långt ut….

Grundaren Peter Sjöholm har steg för steg, visat mig hur modellen i detalj arbetar och inte minst presterar. Jo, jag har lärt mig en hel del om analys. Vi har även senaste året träffat kunder, banker, analytiker, besökt Buffett till Omaha och lyssnat på Buffet…

Och Neox portföljer utvecklas påtagligt stabilt och starkt. Den har stabilt slagit börsen med 1,07 %-enhet per månad under 9 års tid. Det kan låta lite, men får oanad effekt över några år.

Att Peters förvaltning varit så okänd här i Sverige förvånade mig först. Orsaken är att Peter hittills vänt sig först till vänner för att testa modellen och sedan även förmögna. Fortfarande är den datadrivna förvaltningen ändå en hel del manuell i servicen och minsta insättning är idag 25m+ kronor. Men vi jobbar på en snar lösning, som öppnar även för vanligt folk.

Ett annat sätt att beskriva det är att datorerna slår börsen 66 av 100 börsdagar och 3 av 4 kvartal. Och med mycket låg omsättning. Ja, för en som gillar nyttig matematik är detta riktigt spännande.

Och siffrorna är granskad av revisorsfirman BDO. Och inte minst granskade av alla kunder genom åren. För kunderna har hela tiden full insyn, eftersom de har sin Neoxportfölj på sitt eget konto, på sin bank.

Om du är intresserad så ska jag här fortsätta berätta om analysmodellen, tankesätt, databrus, datapunkter och andra faktorer som är grunden för analysarbetet. Och vilken folkaktie som faktiskt platsar och ingår i portföljen och vilken som inte gör det…

Vårt besök hos Warren Buffett
Mer om Neox

//Claes Hemberg

4 kommentarer

 1. Igge säger:

  Hej Claes!
  Tack för ännu ett spännande inlägg.
  När tror du Neox finns för oss småsparare i jämförelse. Pratar vi år?
  Hade varit roligt och se den nordiska portföljen.

  • Claes Hemberg säger:

   Igge, visst ska vi få fram en bra tjänst till vanligt folk redan i år. Vi har jobbat med det över ett år, ska du veta. Det tar bara längre tid än vi önskat. Men nu när vi närmar oss målrakan, så säger vid det rätt ut. Vi är nära. Ser fram mot din recension, när det är dags! /claes

 2. Josef Darmark säger:

  Jag är jätteintresserad av att veta mer om ”analysmodellen, tankesätt, databrus, datapunkter och andra faktorer som är grunden för analysarbetet”. Vore väldigt kul med fördjupande inlägg! Dessutom lite nyfiken på om den har några likheter med Magiska Formeln (som jag nu tillämpat i 6 år och löpande bloggat om på http://www.magiskaformeln.se)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *