Hem » Tänka portfölj

Tänka portfölj

Ha minst 10 starka aktier. Och sitt på dina aktier i många år. Det är receptet för att spara i aktier. För den som saknar intresset eller tålamodet finns två genvägar.

Senaste månaderna har 100 000-tals svenskar hittat till aktievärlden igen. Tumulten lockar. När ”allt stiger” ser det lätt ut. Och en lång rad kända aktier har stigit starkt. Hur ska jag tänka aktier, frågar allt fler?

Först: aktier är inte som att köpa vad som hest;  som att köpa EN cykel eller som köpa ETT par skor.

Nej, aktier liknar mer ett skafferi. Vi behöver tänka flera val med olika delar och roller. För att i börsvärlden inte vara beroende av några få personer, affärsidéer och affärer.

Så vad är en bra aktie? Bolag som har allt fler kunder. Det syns i bolagets utveckling med stabilt stigande intäkter och vinster. År efter år.

Prislappen då? Den är inte så viktig, visar det sig. Ett bra bolag kan kännas dyrt idag, men det är ofta dyrt för att bolaget är såpass välskött.  Därför kan också prislappen följa med upp under många år. Och aktien blir kanske aldrig riktigt billig.

(Är allt detta ointressant, så välj istället investmentbolag som Kinnevik eller billiga breda fonder. Det finns också vassa fonder, men då måste du en gång per år se över att de fortfarande är bäst i klassen)

Jag delar in mina aktier i tre grupper: Nytänkare, Välskötta och Stabila:

Stabila. Erkända väl fungerande verksamheter. It-butiker Dustin och finansbolaget Intrum, energibolaget Fortum.

Nytänkare. Bolag som tänker nytt, fokuserade och växer. Fordonsäkerhet Veoneer, biobränslebolaget Neste, mjukvarubolaget Enea och ljudböckerna hos Storytel.

Välskötta. Här väljer jag Indutrade, Concentric, Kinnevik och Alfa Laval. Här finns också två bolag som fått lite motvind som Trelleborg och Haldex. Sådant händer ibland. Vad jag kan bedöma är de genuina bolag med efterfrågade produkter och tjänster. Därför har jag ändå kvar dem.

Kom i håg nu att; byt inte. Det vanligaste misstaget är att vi tror att framgången bygger på att vi är aktiva. Men var inte aktiv vid köp- och säljknappen. Du kan vara aktiv i att läsa på om bolagen. Men strunta i köp- och sälj. Det blir mer stress, dyra förluster och ingen nytta. De som lyckas bäst handlar minst. För att hitta källor att läsa bra analyser så följer jag tidningar som Placera, Börsveckan, Affärsvärlden, Dagens industri…

Slutligen undviker jag också bolag: chansaktier och dinosarieaktier. Jag tänker först på forskningsbolag, nya bolag och raketaktier. Det är ju lotterier och ingenting för mina sparpengar. Raka motsatsen är de bolag som har kvar i historien och har tappat bort samtiden. Storbanker och försäkringsbolag utmanas nu av vassa nischade digitala bolag. De heter allt från Klarna till Avanza. Volvo lastvagnar och andra fossila bolag kommer att få det enormt svårt i omställningen till el. Där är kineser mfl långt före. Även energibolag med fokus på olja och gas ratar jag utan att blinka.

Och för den som är minst intresserad och ändå vill se sina pengar växa är det återigen bäst med den där fonden. En billig är enklast. Eller välj en som slår snittet, varje år.

Hur tänker du portfölj?/claes hemberg

7 kommentarer

 1. J.P säger:

  Hej Claes.
  Jag tycker att välja aktier är krångligt för min del. Därför har jag sparat i billiga indexfonder sedan många år tillbaka.
  Håller mig till.
  LF Global indexnära 50%
  Seb Sverige indexfond 50%
  Tycker du att det är för agressivt långsiktigt pga 50% Sverige breda index?
  Ha det så bra.
  Mvh.J.P

  • Claes Hemberg säger:

   J.P,
   aktier är inte alls bäst för de flesta. 99 av 100 borde välja fonder istället.
   Du har två breda fonder. Det är inte aggressivt. Bägge är både billiga och breda. Bra val!
   Den enda risken är att du som människa går in och försöker parera upp och nedgångar. Det blir lätt dyrt och stressigt.
   Så Spara och behåll, tänker jag.
   /c

 2. Bosse säger:

  Hej Claes,

  Din aktieportfölj verkar mycket intressant.
  Jag ska nog satsa en liten summa med den portföljen.
  Funderar på om man ska vänta ett tag med tanke på den osäkra marknaden nu och
  kurserna är höga nu?

  Mvh
  Bosse

  • Claes Hemberg säger:

   Bosse, naturligtvis gör USA-valet och andra vågen av Coviden att börsen är lite extra hoppig närmaste veckorna. Men att börja spara gör vi ju helst med små pengar, så börja, kan vara ett bra tillfälle. Men inte skulle jag lassa in alla mina sparpengar. Det gör jag ju aldrig vid ett tillfälle. /claes

 3. Johansson säger:

  Samma här, tycker det är svårt med aktier. nybörjare som man är
  Fick dock tips av en kompis att börja månadsspara i följande:
  Känns som många fonder, behöver jag det?

  SPP USA – 25%
  SPP Global – 20%
  Spiltan investment – 25%
  C WorldWide small cap – 10%
  robur ny teknik – 8%
  robut tech A SEK – 7%
  Robur access asien – 5%

 4. Kalle säger:

  Hej! vore intressant om du har följt upp hur portföljen ovan med 12 aktier levererat sedan du skrev inlägget om vi tänker att man investerade procentuellt lika mycket i varje aktie ?
  Vore intressant att jämföra med en passiv sverigefond och globalfond

  /Kalle

  • Claes Hemberg säger:

   tack för tanken. Men min öppna portfölj misstolkades mest. Läsare såg aktierna istället för portfölj-diskussionen som var kärnan i idén. Så jag avslutade tanken. Övertaget har jag låmnat diskussionen om investeringar. Det var mitt gamla jobb. Det finns andra som är mer aktiva där. Nu vill jag jobba med andra frågor… som bloggen antyder. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *