Hem » Dubbelt bättre fond

Dubbelt bättre fond

Grunden är en ”datordriven Buffet” som verkat senaste tio åren. Nu startar vi en fond utifrån samma arbetssätt, skriver di. Vi räknar med att den ger dubbelt bättre än en vanlig Europafond. 

Genom åren har många försökt att använda datorer för att analysera börsbolag. Även den borde ju digitaliseras kan vi tycka. För ett år sedan träffade jag en som verkligen lyckats; Peter Sjöholm. Metoden och resultatet sticker ut som både starkt och stabilt. Sedan tio år tillbaka förvaltar han förmögenheter. Idag 3 mdr. Nu är vi klara med en ”fond för vanligt folk”.

Fram till idag har Peters analysmodell Neox servat privatpersoner som har minst 25 msek på kontot, skriver di. Administrationen var så pass tidskrävande. Därför startar vi nu en fond. Nu kan du starta med 100 kr.

Neox tio år visar att modellen slår börsen i 3 av 4 kvartal. Under tuffa månader slår den börsen med +1,4%-enheter per månad. Under mer normal börs är siffran +0,7%. Det kanske låter som små tal. Men över några år blir effekten häftig, eller dubbelt bättre än en vanlig Europafond. (Därmed presterar fonden i snitt 0,8%-enheter bättre än börsen per månad. Vilket något mindre än portföljernas 1,1%. Skillnaden beror på fondregler, som bygger på en gammal föreställning om att många innehav är bättre. Men Neox siffror visar att det mattar tillväxten några tiondels procentenheter per månad.)

Att vi väljer att i första fonden fokusera på Europa, beror på att här finns många bra bolag som svenskarna mest har missat. Vi har bara 3% av våra fondpengar här. Istället har svenskarna mest pengar i Sverige- och USA-fonder.

Vem ska då spara i fonden? Fonden passar för den som sparar i minst 5 år. Och den som ser över dina fonder vart annat år. Ja, Neox fond är en aktiv fond, vilket gör att du som sparar där behöver se att den fortsätter att prestera. Slår fonden inte börsen är det bara att sälja av. Avgiften är också bra att ha koll på. Här är den låg för att vara en aktiv fond: 0,8%, plus en prestationsavgift om 15%.

Med inblicken i Neox analys har jag samtidigt fått en ny bild av vanliga fonder. De är ofta överaktiva eller överpassiva. De passiva fonder missar mest de bästa bolagen. De aktiva handlar ofta bort sina bästa innehav för tidigt. Ja, det visar statistiken från Neox. Peter Sjöholms datorer jobbar mer som investmentbolag. 99% av tiden läggs på analys. Köp gör Neox bara vart 5e-7e år i snitt.

Att Neox-förvaltningen är så stabil och stark beror dels på att datorer gör jobbet. De klarar stora mängder data. Vi talar om 282 dagliga data, 15 år tillbaka på alla börsbolag. Dessutom är fokus långa vinnare, över minst 5-7 år. Den här kombinationen är ovanlig. Och utfallet imponerar på mig.

Petes bakgrund som aktiehandlare och systemutvecklare märks också i synen på data: ”Våra datorer visar att fakta från bolagen innehåller 38% brus och närmast vilseledande data. Datan är inte oriktig, utan bara ovidkommande. Efter att ha tvättat bort bruset blir analysen enklare.”

I Europa finns det fler tusen börsbolag. Här analyseras varje bolag utifrån de tre perspektiv kvalitet, pris och rörelse. Här efter rankas alla aktier i en lång lista. Nr 1, 2, 3 osv. När vi analyserar kvalitet jobbar datorn agerar datorn som ikonen Graham; kvalitet är allt. När vi analyserar pris är vi en elektronisk Buffet. När vi granskar rörelser är fokus på bolag som är på väg att upptäckas av marknaden.

Neox Europafond innehåller stora europeiska bolag. Tittar vi på branscher så är det mest läkemedel och teknikbolag. Där hittar vi de som växer stabilt och starkt. Det har inte specifikt med våren 2020 att göra, utan bygger på 15 års historik, långt före virusoron.

Mest innehåller fonden europeiska bolag som tyska och schweiziska bolag. Ett exempel är schweiziska Roche. 1 av 10 bolag är svenska. Vilket är mycket förhållande till landets storlek. Ett av de totalt tre svenska bolag känner du väl igen. ICA. Även några danska, finska och norska bolag finns på listan. Ett av dem är danskt medicinteknikbolaget Coloplast.

Från årsskiftet 1 januari har Neox nu en Europafond i euro som idag innehåller 300 msek från olika europeiska investerare. Fonden i svenska kronor startade 24 mars. Fonden har i startskedet ett rekord i krångligt namn (LUX MULTIMANAGER SICAV-EUR EQ SEL B SEK) Rätt namn kommer inom kort. Då startar namnet med ”Neox adviced…”Fonden är i alla fall igång.

Mer fakta om fonden och hur den utvecklas hittar du på Neox hemsida: www.neoxcapital.se  Där finns även frågor och svar om bolaget, portföljer, modell och allt annat.

Vad har jag lärt mig av Neox datadrivna modell? Roligt och mycket. Några ord är välkända, men datorerna visar hur det hänger ihop. Bolagens kvaliteter håller länge. Genom att analysera mönster 15 år tillbaka så hittar datorerna de kvaliteter som är stark närmaste 5-10 åren. Därför ska vi högaktningsfullt strunta i aktieanalytiker som ger råd på 3-6 månaders sikt. Det är för mycket trader-lotteri.

Bredden är 19-20 kvalitetsbolag är perfekt för en portfölj. Redan vid 25 bolag faller tillväxten. Fler aktier ger därefter inte heller lägre risk.

Lång sikt är minst 5-7 år. Ett bra bolag idag presterar ofta i många år. Behåll vinnare. De vinnare ofta över många år. Blir aktien dyr, äg den ändå. Dyra aktier är dyra av en anledning.

Slår jag på mitt eget aktiekonto Neox portföljer och fonder? Nej och kanske. Europaportföljen är i år plus 7%. Jag är minus 6%. Fonden är ju ny, så det är svårare att avgöra. Men antagligen slår den mig. Även om att jämföra över några månader är för kort tid. Men helt klart ska jag stegvis flytta över mer pengar till Neox datadrivna modell. Så får jag både bättre tillväxt och mer tid till annat.

Här mer om Neox på bloggen

Här Neox sajt om fonden.

Vad förväntar du dig av en riktigt bra fond?/claes hemberg

Vanliga fond-frågor:

Hur kan ni vänta er dubbelt bättre än vanliga Europafonder?

 • Tio års historik visar det. Under den tiden har Neox arbetat med en europeisk portfölj. Nu gör vi den i fond.

Datordriven analys. Vad gör människorna som jobbar i fonden?

 • Tränar, vässar och testar datamodellen för att utveckla fonden ytterligare. Vi har massor av idéer.

Datorhandel brukar vara sekundsnabb. Hur handlar ni?

 • På Neox sköter datorer analysen. Men vi gillar att äga bra bolag länge, därför handlar vi sällan. Snittet är ungefär en gång per år.

Hos vilka banker finns fonden?

 • På de flesta banker. Stora som SEB och mellanstora som Avanza, Carnegie och Nordnet mfl.

Vad heter fonden i listorna?

 • I starten hittar du den under ett krångligt namn (LUX MULTIMANAGER SICAV-EUR EQ SEL B SEK). Det beror på att vi har lagt ut administrationen. Snart får den namnet ”Neox adviced LLM Europe ”

Finns den i PPM?

 • Inte än. Men det är naturligtvis en ambition. Det tar lite tid att motsvara PPM-kraven.

///

11 kommentarer

  • Claes Hemberg säger:

   Lars, det var en konstig stavning. Töm cachen i din dator, säger de på Neox. Du har en gammal undersida vägen. /c

 1. jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Den europa fonden tillväxtbolag teknik/läkemedel är svårt att jämföra med en vanlig europa indexfond med helt annan branchspridning!? Den liknar mer en Usa indexfond med 0.22% i avg. Hur ser det ut om du jämför den med Spp aktiefond Usa senaste 10 år? Teknikfonder har utklassat alla index senaste 10 år. Om man vill ha mer teknik och läkemedel får man allt sådant i Spp aktiefond Usa 0.22% i avg. Vad är det fel på Avanza Europa 0.17% i avg? Du har alltid förespråkat global indexfond,Sveriges index och sällan lägga extra europa index! Att Data Buffett har lyckats med en sådan överavkastning jämfört med europa index beror på att man haft majoriteten i teknik och läkemedel aktier som har fungerat senaste 10 år kvittar om man har valt Europa.Sverige.Usa teknik aktier. Om teknik ska driva börsen även i framtiden kan man lika bra välja Usa index med stora värsledande teknik bolag för en billig 0.22% avg. Eller har jag missat något? Hur mycket ska man ha europa i sitt sparande även om jag föredrar Avanza Europa 0.17% i avg? Lycka till.
  Mvh.jacke77

 2. Daniel säger:

  Hej, fonden verkar spännande men var är nyckeltalen? Det går ju inte att investera utan att ha full transparens gällande performance. Jag hittar inte sharpekvot, standardavvikelse etc för fonden sedan starten? Dessutom undrar jag vad som är startår? På siten (https://neoxcapital.com/fonder/?lang=sv) pratas det om 9 års stark historik men i diagrammet visas bara 2015 och framåt?

  mvh

  • Claes Hemberg säger:

   Daniel,
   9 snart 10 år har vi förvaltat förmögenheter.
   Bilden är 5 år, eftersom i jämförelser används ofta just ”jämna år” som 5 år.
   När det gäller uppdaterade Sharpe mm så finns en radda siffror beroende på period mm.
   Skicka en fråga på mejlen [email protected]
   Neox egen Towe finns redo att svara och skicka alla tänkbara uppdaterade siffror.
   Lycka till!
   /C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *