Hem » Lugn börs och ränta

Lugn börs och ränta

Den kraftiga återhämtningen efter pandemin har vi nu bakom oss. Istället väntar en mer vanlig ekonomi, guppande priser och börs med frossa och floppar. Här min ledtrådar, måttstockar, fonder och aktier.

Uppstudsen i ekonomin efter pandemin är nu närmast fulländad. Istället kommer vi in en mer vanlig lunk på börsen, i priser och räntor. Men samtidigt så är världen i flera stycken förändrad och mer mogen. Närmaste året kommer vi att se vilka som verkligen jobbat på och tänkt nytt under två år av undantag.

Oron för prisökningar och inflation är mest tillfällig. Javisst märks den. Men flera bolag jag jobbar med säger rätt ut att priserna redan är på väg ned. Även om prissänkningarna ofta tar lite mer tid.

Inflations-gupp

Är jag inte orolig för inflation? Nej, trenden senaste 40 åren är fallande inflation och fallande tillväxt. Visst kan en tillfällig kris stöka till det. Det har vi sett nu. Fundamentet däremot i vårt samhälle: effektiviseringar och globalisering fortsätter för fullt. Vi har till och med sett dramatiskt ökad digitalisering senaste två åren. Vilket leder till ny effektivitet och prispress.

Kan inte högre löner sätta igång fler prisökningar? Då måste vi först visa på ökad produktivitet. Annars kan ingen arbetsgivare betala mer i lön. Svenskar folket har istället ovanligt stora besparingar på kontona. Tack vare det tvångssparande som de tvingats till senaste två åren. Det gör att vi är inte alls särskilt priskänsliga. Tvärt om har vi nu tillfälle att välja om. Som att bo mindre, resa mindre… för att göra annat kul med kulorna.

Några bolag har under pandemin verkligen tänkt om, vässat och ändrat. Krisen såg de som ett tillfälle att utveckla nytt och tänka stort. Andra har mer gått i gamla hjulspår. Nu 2022 kommer vi upptäcka vilka som är guldägg och vilka som bjuder ut fler beska piller.

Dagens inflations-prat liknar i det här sammanhanget mest ett fartgupp. Som sker i alla branscher. Nu kom det bara mycket samtidigt. Brister, hinder och ny efterfrågan föder tillfälligt stigande priser, som sedan lugnar ned sig. Här några exempel från min vardag, hur marknaden korrigerar sig självt:

o   Mycket dyrare bilbatterier (Einride) väntas närmaste 2-3 åren. Sedan kommer produktion ikapp och omvänt blir batterierna dramatiskt mycket billigare.

o   Dyrare råvaror o material (Götenehus) senaste året. Men redan har priser vänt ned. Många kommer helt neutraliseras. Mer specialiserade varor kan behålla höga priser.

o   Kraftig digitalisering (i Aptic, Gofido och Bricknode) märks i ny efterfrågan, kraftig effektivisering och pressade priser. Det är bara början.

Räntan småjusteras

Kommer inte räntan att höjas? Nej, blickar vi över de närmaste åren ser ju inget dramatiskt nytt drag i ekonomin. Nu ska vi snarare tillbaka till den gamla lunken. Naturligtvis kan räntan höjas från dagens rekordlåga nivåer. Till kanske 1% om några år, och då inte för att ekonomin är stark, utan för att det år sunt i ekonomin att inte pengar är gratis, att vi har en ränta som kostar pengar.

Men jag väntar mig inga 2% eller mer från Riksbanken. Vi har inte den tillväxten i ekonomin. Om inte Sverige skulle göra ett usa-paket i stil med Bidens ”Build back better”… Men det verkar ju inte alls på tapeten. Då skulle vi behöva satsa i storleksordningen 10-20 gånger mer….

Börsen framåt?

Möjligheterna efter pandemin börjar också träda fram. Bolag som gjort hemläxan kommer att visa upp högre lönsamhet och ökade marknadsandelar. Det kommer att synas 2022 och 2023. Därmed letar jag efter bolag som har en väl fungerande affärsmodell och vallgravar – det vill säga bra skydd mot överraskningar.

Eftersom pandemin har ökat vår digitalisering är det här först jag letar. Bolag som effektiviserar och förändrar vår värd. Här några exempel:

  • Storytel – konsumenterna flyttar till ljudböcker
  • Dustin – vi digitaliserar vår vardag ännu mer
  • Kinnevik – onoterade nya digitala bolag
  • Avanza – har rätt tjänster för ett växande sparande
  • Bricknode – digitaliserar finanssektorn med molntjänster

Hållbarhet är ett naturligt tema. Jag menar bolag som inte bara talar hållbarhet, utan har det som motor i sin affär på riktigt. De lever hållbarhet. Här är några favoriter:

  • Nibe – effektiviserar värme och energi
  • Beijer ref – effektiviserar kylvärlden
  • Concentric – med rätt tjänster för el-fordonsboomen
  • Alfa Laval – effektiviserar industrin

Är inte de här bolagen ofta dyra? Jo. Mina aktier är ofta dyrare än snittet: Men aktier kan vara som gamla möbler. Kvalitet som håller i längden. Priserna kan ändå variera. Så köp lite i taget. Jag har själv ofta köpt vid 3-4 tillfällen. Även en stark aktien kan tappa 20%. Det är ju själva grunden i börslivet. Siktet är ju istället många år framåt. Inte närmaste månaderna…

Onoterat tar mycket tid

Är att investera i onoterade bolag något jag rekommenderar? Nej, svensson ska undvika onoterat och även småbolag. De är för svåra att förutse. Och du behöver arbeta gärna i dem för att förstå hur de fungerar och växer.

Själv har jag investerat och jobbat i bolag som Einride, Gofido, Aptic, Altered, Gigapay, Lysa… Att de är utanför börsen gör dem mer snabbfotade och behöver inte visa lika mycket hänsyn till den mer allmänna debatten, utan kan fokusera på sitt raka spår. Väldigt inspirerande.

De är på många sätt välskötta, växande och värda att äga. Men nya bolag i nya branscher lever ett mer överraskande liv. Du som investerare behöver tåla det. Det kan ta 3-5-10 år innan ett onoterat bolag börjar mogna på allvar och likna vad vi ser på börsen. Under tiden blir en privatperson lätt nervös och oroad. Och oroade personer gör dessutom ofta felval och säljer i ren stress…

Nej, vi ska äga. Det är ju att spara och bygga många år framöver. Därför är fonder rätt svar för 99 av 100 svenskar. Själv har jag mest i Odin Sverige, men även Carnegie, Carnegie och Lannebo småbolag. Jo, jag har en pott pensionspengar som bara kan sparas i fonder och då var dessa de som jag gillade mest. Du kan kika på deras innehåll och du förstår varför…

Hur tänker du?/Claes Hemberg

2 kommentarer

  1. Adrian säger:

    Hej!

    Hur gör du för att hitta aktier som du anser är köpvärda? Som jag har förstått det så avskräcks du inte från att köpa bolag med relativt sett höga PE-tal såsom nibe och Beijer ref. Är det ditt förtroende för människorna i bolagens ledningar som avgör om du investerar i dessa bolag eller är det någon/några andra faktorer som väger tyngst?

    /Adrian

    • Claes Hemberg säger:

      Adrian, följ bolagen under några kvartal. Läs på, lyssna. Har de en tydlig plan. Följer de planen. Bra mått är jämt stigande vinster, tyder på att affären fungerar och expanderar. Har de skydd mot konkurrenter – i form av arbetssätt, teknik eller marknadsandelar… Jag gillar ju bolag som fungerar, har kvalitet som genomsyrar organisation och kundrelationer. Ja, jag letar inte efter äventyr, spekulation och gissningar, utan de som är 1) bland de bästa i klassen – år efter år. Ungefär så/claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *