Hem » Börsdatorn gillar motvind

Börsdatorn gillar motvind

Datorer ogillar vilseledande data. Motvind på börsen däremot storgillar den. För då visar den sig extra stark… För att vi människor blir då extra stressade. Jo, det känner nog många igen. Peter Sjöholm, Noex, som lärt mig om datadriven förvaltning berättar mer.

Både i börsfall och uppgångar har Neox förvaltning slagit börssnittet. Vid större kursras så står Neox förvaltning emot än bättre än börsen. Anledning är sannolikt att marknaden hellre håller fast vid kvalitet.

Att datorerna är extra starka vid svag börs eller börsfall säger något om oss människor. Vi är extra svaga.Så det enkla rådet borde bli: agera inte i sämre börs. Då gör du dina sämsta affärer. Det visar datan.

För när vi kopplar in åsikter och smak, så missar vi fakta. Och blir sämre.

Neox förvaltning har i orolig börs slagit börsen med 1,4%-enheter per månad. Vid starka återhämtningar och uppgång rusar allt, även skräpet. Men återigen är kvalitet vinnaren. Då slår Neox förvaltning börsen med ”bara” 0,7%-enheter per månad. Snittet över 10 år är 1,07%-enheter bättre än börsen per månad.

Portföljerna tidsödande

Bland Neox kunder märks framför allt entreprenörer och familjeförvaltare. Minst insättning är idag 25 miljoner kronor. Men vi jobbar på en snar lösning, som öppnar även för vanligt folk.

”Även om datorerna gör 99,9% av jobbet så är sista 0,1% personkrävande. Vi skapar personliga portföljer och ger personlig service. Vi vill samtidigt har en förvaltning med låga avgifter, i snitt 0,5-0,6%. Det gör att vi har valt lägsta insättning 25 msek, ”säger Sjöholm.

Portföljerna är i sig väldigt olika, direkt avpassade till varje kund val.

”Några vill ha mer Europa. Andra vill undvika fastighetsbolag eller fossila bolag. Allt detta kan vi enkelt styra med våra parametrar”, säger Sjöholm.

Portföljerna stäms av varje dag. Varje kvartal analyseras alla 1 300 bolag från grunden. Varje en av de 282 parametrarna hämtas in och manglas.

”När jag började tog den processen flera dagar. Med dagens snabba datorkraft är vi nu nere på 3-4 minuter.”

Neox:s öppnar nu för förvaltning via flera stora europeiska och svenska bankers privatbanking. ”I takt med att intresset växer så utvecklar vi nu nya tjänster och produkter. Exakt vilka får vi återkomma till. När de är klara.” säger Peter Sjöholm.

Om datadriven förvaltning kan uppfattas komplex och svårtolkad så har Peter Sjöholm valt en förvaltning som är öppen för fri insyn.

”Den viktigaste granskningen sker hos kunderna. Vi förvaltar direkt på kundens aktiekonto. Varje kund har sina aktier på sina egna konton och kan varje dag se att urvalet ger just den avkastning som vi rapporterar. Men öppet kan det knappast bli”, säger Peter Sjöholm.

Dessutom har revisorsfirman BDO granskat senast fem åren av kodrader, affärer, notor och avkastning. De bekräftar att historiken och datan som presenteras stämmer.

En stabilt stark portfölj
Datorn gillar motvind
Vårt besök hos Buffett
Brus vilseleder börsen
Datorn blundar för rykten

LÄS mer om Neox portföljer

Vad vill du veta om datadriven förvaltning?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *