Batteriparker växer som en ny industri i Sverige. Ett tjugotal parker är på gång, i några olika roller. Bland annat kan de lagra vindel till lugnare dagar. Idag startade batteriparken i Hanhals och Rantorp, söder om Göteborg.
Priserna på batterier har fallit i snabb takt senaste åren. Batteriparken ger därför nu möjlighet att bidra till el-näten. Länge har stabila elflöden och direktverkande el krävt en dyr och föga klimatsmart överproduktion. Den kan nu minskas.
Smartare el-användning
”Batteriparker både lockar och tvingar elvärlden att tänka nytt. I takt med snabba förändringar krävs också snabbt nya affärsmodeller, med ny grepp och ny mjukvara”, säger Maria Ramstedt-Presits, Ellevio Energy Solutions. När svenskarnas el-behov dubblas närmaste årtiondena, kan batteriparker här bidra med smartare el-användning.
Jämnar ut toppar
Med batterier som stötdämpare eller skyddsnät så kan elnätet istället få tillgång till extra el vid tillfälliga toppar i efterfrågan. Batteriparker fungerar därmed som service eller försäkring för statliga Svenska kraftnät, som ansvarar för balansen i näten. Med tillgång till batteriparker kan de förbeställa mindre el och behöver inte bygga ut elnäten i samma takt.
Att räkna hem över 2-3 år
Batteriparker kan också bli en god affär. I veckan invigdes batteriparken Hanhals och Rantorp söder om Göteborg. Ellevio Energy Solutions har där investerat cirka 100 miljoner kronor. ”Förutom batterier är ny mjukvara en nyckel i så kallade smarta elnät”, säger Kristofer Fröjd, Ellevio Energy Solutions. Beroende på el-pris kan batteriparken betala sig inom 2-3 år. Flera liknande projekt är redan planerade.
En ny industri
Totalt räknar Ellevio Energy Solutions med att Sverige behöver flera hundra parker eller en kapacitet på 1 000 megawatt. En nyckelfråga är fortfarande batteriernas livslängd. Batterifabrikören CATL garanterar här 10 år. ”Vi räknar med att batterierna ska leverera el i åtminstone 15 år” , säger Kristofer Fröjd. Det skulle i så fall kunna ge nya batteriparker ett påfallande vinstmarginal de sista 10-talet åren.
Flera ny batteriparker
Batteriparker växer också upp med andra roller – som lagringsstationer för mer ojämn energiproduktion som vindkraft. Häromveckan pratade jag med Jula som investerat i batterier som de hyr ut till just vindkraftsägare. ”Vi räknar med att den investeringen betalar sig på 18 månader”, säger Magnus Sigurd, Jula. Med andra ord kan vi vänta oss många olika affärsmodeller kring att hyra, äga och utveckla batterier och batteriparker framöver.
Vilka batterisatsningar följer du?/claes hemberg