Hem » Aktiva val inte felfria

Aktiva val inte felfria

Aktiv förvaltning handlar inte om att varje enskild dag slå börsen. Det vore ett naivt mål. Neox siktar på att slå börsen 3 av 4 kvartal, eller +0,8%-enheter per månad. Efter torsdagens sura piller, som torsdagens ras i Wirecard, är vi hittills i år +0,5%-enheter per månad. Att Neox Europafond under torsdagen tappade 4%-enheter på grund av ett enskilt bolag är aldrig roligt, men också en sida av aktiva val. Genom att vara aktiv kan vi jobba upp en kudde av överavkastning, som gör att vi tål dagar av motgång. Och slutresultatet ska vara klart bättre än börsen.

Aktiv förvaltning handlar om att alltid välja. Sedan måste vi välja mer rätt än fel. Och torsdagens kursfall, är inom felmarginalen, och därför fortsätter vi vårt arbete och utstakade mål; att fortsätta slå börsen 3 av 4 kvartal.

Före torsdagen hade vår Europafond (euro) som startade 1 januari givit +8,2%-enheter bättre än börsen. En riktigt stark start. Den trista nyheten i torsdags mer än halverade vårt upparbetade försprång. Nu är fonden ca 3%-enheter före börsen.

Är det inte bättre och jämnare att ha en billig indexfond? Just igår Ja. Men vad gör en dag, när vi ska spara lång tid. Den som sparar i indexfondenr hade hittills i år haft 0% i överavkastning. Mot vår fonds idag +3%-enheter.

Ska vi ändra vår analysmodell? Vi har 282 faktorer som varje dag utvärderar alla bolag. Varav korruption är en faktor. Det interna bedrägeri som nu misstänks i Wirecard kunde varken revisorer, finansinspektionen eller våra modell avslöja. Men det betyder inte att vår modell är fel. Den är bara inte felfri, vilket vi redan visste. Utan målet är slå börsen 3 av 4 kvartal.

Vår Europafond (euro) har nu funnits i 5,5 månader. Det är är en kort tid och det har varit en vådlig tid. Därför är det svårt göra någon djupare analys av siffrorna. Men vi ser att fonden jobbar på enligt samma mönster som den snart tioåriga historiken i våra europeiska portföljer.

Trots torsdagens sura piller, har fonden givit klart bättre än börsen. Vår aktiva förvaltning har givit en avkastningen som skiljer sig från börsen. Vi har haft bättre avkastning och samtidigt lägre svängningar.

Naturligtvis hade det varit bättre att slippa torsdagens motgång. Igår fick vi plötsligt som en rejäl regnskur över oss. Men vi är rustade för att tåla börsens olika väder. Och nu jobbar vi vidare. Med fokus att slå börsen med i snitt +0,8%-enheter per månad. Hittills i år är den siffran +0,5%-enheter per månad. Det är bättre än börsen, men lite efter målet. Nu jobbar vi på.

Glad Midsommar /claes hemberg

2 kommentarer

  1. Oskar säger:

    Utvecklingen för Wirecard den senaste veckan måste liknas vid ett totalt sammanbrott. Hur har Neox agerat under perioden och hur undviker man att hamna i liknande situationer i framtiden.

    • Claes Hemberg säger:

      Oskar, bra fråga. Och är en analys som förstås pågår. Bolag som bluffar myndigheter, revisioner, analytiker och hela finansiella system är förstås nära omöjliga att se igenom. Bedrägerier i industriell skala, som vi talar om här, är tack och lov väldigt ovanliga. Och vi får nog sträcka oss bak till Enron, år 2000, för att hitta något liknande. En gång var 20:e år är fortfarande alldeles för ofta. Även om Neoxs analysverktyg funnits i tio år så är Wirecard något väldigt överraskande för investerare som varit med alla åren. För de fondsparare som inte har tio års historik, så är det förstås en obegriplig kallsup. Men även om bluffen inte gick att genomskåda fanns varningssignaler där, och dessa borde Neox ha kunnat tolka på ett annat sätt. Exakt hur får vi återkomma till. Inom kort /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *