Ny teknik har givit en särskild grupp chefer nytt jobb, som företagets egna riskkapitalister. Det är min slutsats efter en serie samtal med 11 olika CFO:er och finanschefer, oavsett om de har haft miljoner eller miljarder i budget. De är idag allt mer chef över affärsmodeller och investeringar.
Många röster diskuterar idag hur ny teknik och digitalisering påverkar samhället och näringslivet. Men hur jobbar företag med frågan? För att få en bättre bild av företagens diskussioner och teknikval har jag lagt tid på att träffa totalt 11 olika finanschefer och eller CFO:er i svenska börsbolag.
Helt klart är frågan om teknik en het potatis. I takt med att priset för teknik växt till en allt större och viktigare prislapp. Det har väckt kraven från ägare, andra chefer och medarbetare. Och ordet ”it-skuld” har blivit ett spöke med många bottnar.
Historiskt har finanschefer, CFO:er eller ”sifferchefer” följt utfallet av alla investeringar. Men nu börjar pengarna bli så stora att de kommer in i förväg och även följer med längs vägen.
Detta har nu blivit fullt möjligt med hjälpa av ”räkne-robotar” som gör grovgörat. CFO:erna agerar då istället mer som investerare med fullt fokus på framtiden och kommande investeringar. Som om de styr en rad nya affärsidéer och startups inom eller nära intill företagets kärnaffär. Här några citat:
CFO 1: ”Förut frågade vi CFO:er ofta om siffror och kända måttstockar. Idag fokuserar vi allt mer på nya affärsmodeller. Vi kan räkna på hur gamla modeller snabbt kan konkurreras ut och då är det vår plikt att titta runt hörnet.”
För tekniken har gjort att nya produkter och tjänster når kunden på nya sätt. Och bolag som ska hänga med här behöver tävla närmast mot sig själva. Kannibalisering – att nya produkter ska störa gamla – är inte ett hot utan en strategi. Hellre att egna produkter utmanar varandra än att en konkurrent helt sopar mattan med oss.
CFO 2: ”Vi måste hitta nya måttstockar. Det går inte att utvärdera nya idéer och produkter, utifrån nuläget. Vi måste våga uppskatta, använda erfarenhet och även gissa.”
Den nya mer mjuka världsbilden stressar delvis CFO:erna. Fler av de jag talat med talar om hur siffer-batteriet numera sköts alltmer av datorer och robotar. Istället har de byggt upp en CFO-avdelning med fokus på analys och investeringar. De låter nästan som riskkapitalister.
CFO 3: ”Den nya framåtlutade CFO:n måste arbeta närmare vd:n och ta större ansvar för att dra ut trendlinjer och tala om framtiden. Mitt mål är att hitta svaren innan frågorna kommer.”
Tekniken slukar också stora pengar. Flera jag pratat med har över 2 mdr i teknikbudget. Underhåll av gammal teknik slukar ofta en tredjedel av budgeten. Nya lagar har också krävt mycket pengar. Här är det lätt att nya offensiva idéer sätts på undantag, istället för att där verkligen lägga mest fokus.
CFO 4: ”Vi måste låta de nya affärerna växa en liten bit ifrån verksamheten. Låt dem agera lite mer fritt. Låt dem ha egna premisser och mål. De ska ju tänka och agera annorlunda. Återkom om ett år, så får vi se om de har lyckats.”
Besluten om it-investeringar kan samtidigt sluka stora pengar och effekten är inte alltid lätt att återge. Därför behöver dagens CFO:n lägga allt mer tid på att förankra och förklara för ägare, andra chefer och medarbetare är däremot inte alltid lätta att nå eller övertyga.
CFO 5: ”Vi CFO:er behöver ofta utbilda oss själva i teknik. En nyckel är att jobba närmare it-chefen för att bygga upp förtroendet för varje större vägval. Det handlar också om att utbilda såväl styrelsen, som andra chefer och anställda. Det måste få ta sin tid.”
Nya idéer växer inte fram i knät på gamla. Genomförandet kräver också mer exakta hållpunkter och även tålamod. Alla projekt blir inte alls lyckade, utan ett stort antal måste stoppas på vägen.
CFO 6: ”Jag har sett flera 100-miljonsprojekt kastas i soptunnan. En bra metod är att börja mer i den lilla skalan, men ändå gå hela vägen ut till kund. Då kan vi köra fler projekt parallellt och ändå hitta rätta och hitta fel betydligt tidigare.”
Och titta gärna på visitkortet. Den gamla skolans chefer med fokus på kontroll kallar sig ofta ekonomi- eller finanschefer. En grupp som också behövs. Men de chefer som aktivt vill investera i teknik på ett med framåtlutat sätt kallar sig ofta för ”CFO:er”. Sedan är det förstås ingen garanti, men kanske en fingervisning.
Hur jobbar du med din CFO?/claes hemberg