Hem » Brus vilseleder börsen

Brus vilseleder börsen

Om vi privatpersoner men även analytiker visste hur mycket börsskräp vi lyssnar på skulle vi nog vara mer försiktiga i aktiehandeln. Hela 38% av all data från börserna är skräp. Det var det första jag upptäckte när jag började programmera datadriven förvaltning”, berättar Peter Sjöholm, grundare Neox.

Vi har aldrig haft så mycket data, från bolag och börser. Ändå verkar aktiva analytiker och handlare lyckas allt sämre. En stor utmaning är att skilja fakta och från vilseledande data. Kruxet är att den vilseledande datan kan vara vad som helst. Den kan finnas i allt från valutor till massapriser. Att den avviker från trenden är ofta det som avslöjar den.

Peter Sjöholm är analytiker och systemutvecklare som har jobbat på de flesta banker i Norden. 2008 började han på heltid programmera en datadriven förvaltning. Efter totalt 20 000 timmar så var han klar. Utfallet var så starkt att han trodde han gjort något fel. Sedan 2010 förvaltar han pengar, idag 3 miljarder. Än så länge är portföljerna väldigt manuella och Sjöholm klarar bara av att ta emot förmögna, 25m+, men vi jobbar intensivt med en folklig tjänst.

Börsvärlden har aldrig haft enormt mycket data. Ändå är det få som lyckas. Utmaningen är att urskilja rätt data från vilseledande brus. Den som tar alla data för relevanta blir lätt splittrad.

38 procent av datan är ointressant brus. Som inte har med verkligheten att skaffa. Detta städar vi bort. Det är vårt första steg. Sedan gör vi en unik datadriven ekvation för varje bolag. Som ger oss en ranking. De 20 bäst får vara med i portföljen”, säger Peter Sjöholm.

Några bolag har mer skräp omkring sig. Och andra mindre. Snittet är 38%. Inte konstigt om vi människor blir nervösa av motsägelser. Medan datorerna är mycket bättre på att hålla isär fakta från rykten.

Varje dag analyserar Peters datorer 282 parametrar i 1 500 bolag. Det rör sig om 6 miljoner datapunkter per dygn. Trovärdiga källor är en nyckel. Därför har Peter valt att fokusera på Norden, Europa och USA.

”Vi analyserar på tre sätt. Kvalitet, pris och köptillfälle. Från starten med 1 300 bolag trattar vi ned till 800 kvalitetsbolag, 150 med rätt pris och sedan 70 som har en attraktiv rörelse. Här väljer vi de 20 bästa.”

Resultat är både starkt och stabilt, visar det sig. I snitt slår portföljerna börsen med 1,07%-enheter mer månad. Det blir en hel del över några år.

En stabilt stark portfölj
Datorn gillar motvind
Vårt besök hos Buffett
Brus vilseleder börsen
Datorn blundar för rykten

LÄS mer om Neox portföljer

Vad vill du veta om datadriven förvaltning?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *